0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

Är det ledig elegans du är ute efter är en blazer eller en kavaj svårslagen. En blazer är i själva verket även det en kavaj, men en som inte är en del av en kostym. Både en blazer och en kavaj är klassiska plagg som tillför en extra touch av stil och går att kombinera i all oändlighet för att få till olika looks. Den kanske mest klassiska kombinationen är en blå kavaj och ett par chinos men för en rockigare look fungerar blazern mycket bra även till jeans. Den klassiska blazern är blå men det är också helt rätt med svart kavaj, grå kavaj eller varför inte en brun mönstrad kavaj. Rätt kombinerat är även en grön kavaj mycket snygg och på sommaren är en vit kavaj riktigt klassiskt, vill du ta ut svängarna kan du pröva en röd kavaj. På sommaren kan en linnekavaj vara helt rätt, annars är ull det vanligaste materialet.

Blazern har sitt ursprung i England där den ofta är del av en skoluniform. En blazer kan vara enkelknäppt eller dubbelknäppt, den kan vara mönstrad eller enfärgad och den kan vara tillverkad av en mängd olika material. Ull är vanligast men under sommarhalvåret kan det vara bekvämare med en kavaj av bomull eller linne. Blazern är traditionellt ett herrplagg men idag finns det både blazer herr och blazer dam. En blazer skall kunna bäras med en tjockare tröja under och bör därför ha en lite lösare passform. Under vintern är det dessutom helt rätt att ha en tweedblazer med en stickad tröja under.

Vad är det egentligen för skillnad mellan en kavaj och en blazer? Det korta svaret är faktiskt att det inte är någon skillnad alls. Generellt kan man säga att blazers ofta är lite mindre formella och har lite mer unika detaljer som till exempel metallknappar, emblem eller armbågslappar. Men blazers behöver inte ha detaljer som sticker ut, och kavajer kan också ha dessa detaljer. Blazers görs ofta i lite mer slitstarka material då de är tänka att bäras lite mer ledigt, och de bärs också alltid med omatchade byxor. Om plagget du köper har tillhörande kostymbyxor är det alltså med 100 % säkerhet en kavaj du köper, men även kavajer kan förstås bäras med omatchade byxor. Låter det krångligt? Det är det inte, för det är som sagt ingen egentlig skillnad och det är också helt ointressant – är det snyggt så är det snyggt, oavsett hur du bär din kavaj eller blazer. Hos Stayhard hittar du kavaj och blazer till herr i olika utföranden, alltid med bra priser och fria returer. Som ny kund kan du dessutom passa på att utnyttja vårt välkomsterbjudande som ger dig 15 % rabatt på ditt första köp!