0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Tough Viking

We Like

Du bör vara vältränad, djärv och uppskatta tuffa utmaningar.

though viking
though viking

Hindrena avlöser varandra i upplevelseloppet Tough Viking. I första hand gäller det att fullfölja loppet. Tiden är sekundär.

Isbad, höga väggar, taggtråd, elstängsel och rökfyllda tunnlar är hinder att se fram emot i Tough Viking. Lägg till ett gäng amerikanska fotbollsspelare att ta sig förbi, så förstår man att loppet är prövning i särklass. Hindrena är bland annat designade av Kustjägarna, Sveriges kanske hårdaste förband, och de lämnar ingenting åt slumpen.

– Sist rökfyllde de en 20 meter lång tunnel av militärnät som deltagarna ålade sig igenom, för att sedan ta sig igenom 200 meter vass i midjedjup dy. Inför 2014 planerar de något ännu mer spektakulärt, berättar loppets grundare David Klint.

Tough Viking har ett tätt samarbete med huvudsponsorn Reebok, som även de kommer att ha två egna, hemliga hinder på årets bana.

– Förra året stod vi för elhindret och eldhindret, i år kan det bli ännu tuffare, tipsar Kalle Kickuth, Brand Director Reebok Nordic. Att våga testa sina gränser Tough Viking hade premiär hösten 2013 och var fullbokat två månader före start. I år finns 15 000 platser och det är redan över 10 000 anmälda, varav 40 procent är kvinnor. Daniel Krieger, 34 år, genomförde Tough Viking i höstas. Han tycker det är kul att pressa sig själv och testa sina gränser.
– Jag tvekade ganska länge innan anmälan, isvaken var inte något jag såg fram emot.

Tough Viking är inte bara för äventyrslystna hårdingar. Loppet är publikvänligt eftersom tävlingsbanan byggs som en arena, 30 000 åskådare kan följa deltagarna. När Daniel Krieger kom i mål var han glad att det var över, och stolt över att ha klarat utmaningen.
– Tuffast var helt klart kustjägarhindret. Jag blev väldigt mör i benen och nedkyld. Det var tufft att börja springa igen, säger Daniel Krieger.

Han överraskades av hur jobbigt det är att springa med blöta skor och kläder och tipsar om att använda utrustning som inte suger åt sig vatten, och ha åtsittande kläder för att inte fasta i något. Inget för otränade I år blir det fyra lopp, och en nyhet är de kortare loppen som är cirka sju kilometer – Tough Viking Sprint. Ett går i Hagaparken i Stockholm och banan är mycket kuperad. Deltagarna ska över Hagakullen två gånger och ner i Brunnsviken vid ett flertal tillfällen.

– Det kommer att bli kul. Först ska deltagarna forcera tio amerikanska fotbollsspelare och sedan direkt kliva ner i fraktcontainrar fyllda med vatten och 20 ton is. I slutet kommer ett 10 000 volt elhinder, berättar David Klint. Tough Viking är alltså inget för otränade. Det gäller att förbereda sig med rätt typ av träning. Arrangören tipsar om allsidig träning som löpning, crossfit, kampsport och gymträning.

– Varva intervallträning och explosivitetsträning. Kom ihåg att det krävs styrka i både ben och överkropp. 15 meter armgång på fyra meters höjd är jobbigt, säger David. Daniel Krieger tränar crossfit och ökade löpträningen inför Tough Viking. Han sprang milen tio gånger och genomförde en hel del intervallpass.
– Nästa gång ska jag springa ännu mer innan för att få upp konditionen. Det var den som svek mig. Styrkan hade jag, så crossfit är bra träning inför loppet. Hittills har få avbrutit, vilket kan bero på att de flesta springer tillsammans med sina kamrater. Så förutom att komma väl förberedd till starten rekommenderar Kalle från Reebok att springa loppet som ett team.

– Tough Viking är definitivt en utmaning som ska upplevas tillsammans med andra. Peppa varandra, besegra hindren tillsammans och bär dina lagkompisar över mållinjen om så behövs. Och framförallt – ha kul!

Loppen: plats och längd

26 april:

Slottskogen i Göteborg, 7,5 km, Sprint

10 maj:

Hagaparken i Stockholm, 7 km, Sprint

30 augusti:

Djurgården, Stockholm, 15 km

6 september:

Kalsaniemi, Helsingfors, 12 km

Sharing is caring

  Dela     Tweeta