0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Mäktiga muskulösa motormonster

We Like

Det började på 1960-talet som ett försök att möta ungdomarnas krav. Hot Rod-kulturen var förebilden och jättelika V8-motorer avsedda för racing lyftes in i medelstora bilkarosser. Syftet var glasklart – att göra balla bilar som var oemotståndliga in i minsta detalj. Under guldåren fram till oljekrisen 1973 spottade tillverkarna ur sig den ena muskelklassiken efter den andra. Vi har valt ut fem muskulösa skönheter att tråna efter.

Dodge Charger

Text: Pål Johansson

FORD MUSTANG BOSS 429 Ford Mustang började tillverkas 1964 och är en av bilhistoriens största succéer. Störst, och kanske törstigast, motor fick modellen under perioden 1969-70 med specialmodellen Boss 429 med en motor på 575 hk. Boss 9:an har sitt ursprung i NASCAR, då Ford försökte utveckla en utmanare till Chryslers berömda 426 Hemimotor. Totalt byggdes endast 1 358 originalbilar vilket gör den till en av de mest sällsynta och värdefulla muskelbilarna. Tillsammans med lillbrorsan Boss 302 utgjorde duon en svårslagen kombo tävlingsbilar i gatukostym. Lever verkligen
upp till namnet – Boss!

DODGE CHARGER en ikon i muskelbilsgenren är Dodge Charger. Du som kan din film- och tv-historia känner igen den från The fast and the furious, där Vin Diesel rattar en Charger, eller från tv-serien The Dukes of Hazzard där bilen General Lee är en äldre version av modellen. Chargern började tillverkas 1966 och finns i dag i sju generationer. Populärast (och snyggast, reds. anm.) var bilen under den andra generationen som byggdes fram till och med 1970. Att den under detta år dessutom gick att få i färgerna Top Banana, Panther Pink och Plum Crazy gör ju bara vrålåket ännu häftigare.

Ford Mustang Boss 429

PLYMOUTH BARRACUDA, När den började tillverkas 1964 blev Barracudan inte den succé som Plymouth hoppats på. Visst, den var sportig, men alldeles för mesig för kidsen i målgruppen. Musklerna började byggas på i slutet av 60-talet och med den tredje generationen 1970–1974 kunde modellen mäta sig med övriga bilar i klassen. Även om Barracudan aldrig riktigt blev någon monsterhit på sin tid har den fått sin revansch i dag när bilarna är eftertraktade dyrgripar på andrahandsmarknaden. Den uppmärksamma filmälskaren minns säkert en Plymouth Hemi Cuda från 1971 från den moderna klassikern Gone in 60 Seconds, då under namnet Shannon. Vem skulle inte vilja glida gatorna fram i en sådan här skön rovfisk i sommar?!

CHEVROLET IMPALA SS I mångas ögon var Impalan bilen som startade muskelbilseran med sitt Super Sport-paket (SS) 1961. Chevrolet hade spottat ur sig sköna Pontiac Firebird Impala-modeller sedan slutet av 50-talet och även om intresset för modellen sjönk under 60-talets sista år har bilen en given plats i mångas hjärtan. Det är inte bara raggarna och motorentusiasterna som klassar denna kraftfulla goding högt. Det faktum att Vanheden cruisar runt i en Impala från 1964 i Jönssonligan-filmerna och Eazy-E rappar om samma årsmodell i låten Boyz-n-the-Hood är en kvalitetsstämpel så god som någon.

Plymouth Barracuda

PONTIAC FIREBIRD, Givetvis ville även Pontiac ge sig in i fajten med Ford Mustang. Med Chevrolets Camaro som förebild skapade tillverkaren en maffig ”eldfågel” med såväl utseende och styrka som coolhet i toppklass. Formgivningen ansågs dock inte spektakulär nog i början, vilket togs igen under den andra generationen som innehöll inte mindre än 12 olika modeller. Systermodellen Trans Am, känd från Knight Rider och Nu blåser vi snuten, är en variant av Firebirden som delar grundkaross och många tekniska lösningar med föregångaren. Du får kämpa hårt för att inte se tuff ut i den här bilen.

Pontiac Firebird

Sharing is caring

  Dela     Tweeta