0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Mer än bara snygga muskler

We Like

En svärm av nya träningsflugor föds varje år. De flesta faller snabbt i glömska, men vissa fortsätter att locka utövare. Crossfit är en av dem.

Mer än bara muskler

Världens mest mångsidiga träning. Så brukar crossfit kallas. Och kanske är det just mångsidigheten som gjort att träningsmetoden fullkomligt exploderat i Sverige de senaste tre åren. Det tror i alla fall Mads Jacobsen, en av landets första crossfitinstruktörer.

– Svenskar är mångsysslare. Vi spelar innebandy, hockey och fotboll, samtidigt som vi kanske klättrar och spelar golf på sidan om. Vi förstår att en blandning av olika aktiviteter skapar en bättre atlet, säger han. Det var 2006 och Mads Jacobsen tränade MMA när han för första gången hörde talas om den nya trenden crossfit. Han tyckte genast att det lät intressant och reste till USA för att utbilda sig till certifierad crossfitinstruktör.

– Då var crossfit underground här i Sverige. Det var så mycket jag behövde lära mig. Därför åkte jag iväg till USA. Sedan dess har jag varit hooked.

Idag jobbar Mads heltid på Reebok. När företaget för några år sedan inledde ett samarbete med crossfitkoncernen och behövde en huvudansvarig, var han ett självklart val. Men även om Mads arbetsschema är späckat hinner han med en del träning själv.

 

Jag kör faktiskt sex crossfit pass i veckan

Jag är fortfarande helt såld, säger han och skrattar.

Till skillnad från många andra träningsbitna har crossfitutövarna inte nästa strandsäsong som morot. Snarare ska den funktionella träningen bygga upp en grundläggande fysik så att kroppen klarar av vardagens många påfrestningar. Utför man exempelvis övningen djupa knäböj – en vanlig rörelse i vardagen – förbättras rörlighet, stabilitet och funktion i fotled, knä, höft och ländrygg.
Om man också skulle få snygga muskler på köpet är det bara en bonus, enligt Mads.
 

Snygga muskler är bara en bonus

– Själv tränar jag crossfit för att kunna leka med min son utan att få ont i kroppen. Crossfit ska alltså förebygga skador. Men paradoxalt nog har crossfit fått kritik för att skaderisken är hög under de, ofta väldigt intensiva, träningspassen. Det stämmer inte, menar Mads.

– Instruktörerna är utbildade för att se om någon halkar efter, och anpassar då övningen efter individens förmåga, säger han.

– Om jag märker att en person har ont i axeln, då hittar vi i stället en annan övning med samma stimulans men utan den belastningen. Tycker du att crossfit verkar intressant? Då rekommenderar Mads att gå direkt till närmaste crossfitbox (gym). De flesta har gratis prova på-pass, och du kan se var din närmaste box ligger på www.crossfit.com. Där finns också instruktionsvideor för den
som vill testa hemma först.


– Ta ett kvastskaft och träna rörelsemönstren i styrkelyft. Känns det bra är det bara att köra på, tipsar Mads.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta