0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Back to basics

We Like

Nya träningsformer tycks poppa upp som svampar ur jorden var och varannan vecka. Det kan bli både förvirrande och tröttsamt att hänga med i svängarna. Därför kontaktade vi en av Sveriges första och mest kända PT:s - David Seisay, för att be honom om ett effektivt träningsprogram som inte kräver redskap och som kör igenom hela kroppen.

Text: Anna Hanefalk
Foto: Viktor Fremling

DAVID SEISAY – ELLER D-FLEX – var en av 90-talets musikframgångar med Rob´n´ Raz DLC. Inför filmandet av en musikvideo bestämde han sig för att komma i form. Något han lyckades så bra med att andra reagerade och började fråga hur han gjort. Han insåg att träningen var något han skulle kunna utveckla, och gick succesivt över till att satsa på jobbet som personlig tränare. Personal Training var ett ganska nytt koncept i Sverige på den tiden och D-Flex var en av de första att jobba som professionell PT. Och på den tiden gick saker och ting till på andra sätt än i dag…
– Jag skickade ut 500 fax till hela Sveriges kändiselit, haha.
Av de 500 fick han endast ett napp – Denniz Pop, låtskrivare som bland annat skrev hits åt Backstreet Boys och Britney Spears. Men det räckte för att sätta bollen i rullning.
– Han kom i så god form att fler och fler ville börja träna med mig.
Sedan dess har han hjälpt personer som Max Martin, Mikael Persbrandt och Joakim Nätterqvist att komma i form.

Utöver jobbet som PT driver David i dag D-Flex Fitness i Stockholm som erbjuder träning både individuellt och i grupp. Hans träningsfilosofi är ”älska kroppen du har medan du jobbar på att få kroppen du drömmer om”. Med det vill han ha sagt att man gör bättre ifrån sig genom att vara positiv och tacksam för det ens kropp faktiskt kan klara av och åstadkomma, istället för att vara missnöjd för att den inte ser ut på ett visst sätt eller orkar en viss övning. För att hålla motivationen uppe jobbar han med att sätta ”korta långsiktiga mål”.
– Det handlar om att sätta delmål, det kan vara att klara en viss övning eller gå ner ett visst antal kilon på en viss tid.
Han tycker också att det är bättre att träna smart än att träna hårt; att bra teknik är det mest väsentliga. Och lyssna på kroppen – håller du på att spy eller svimma under ditt träningspass är det inte hållbart i längden, dessutom ökar risken för skador.

David har sett många träningsformer komma och gå genom åren. Men faktum är att vill du komma i form behöver det inte vara krångligare än att du kan några enkla grundövningar. Här intill ser du David visa ett effektivt pass där det enda redskap som finns är ett gummiband (som är billigt att köpa och lätt att ta med). Ett träningsprogram som du därmed kan göra hemma i vardagsrummet, på resan eller i sommarstugan. Med andra ord – det finns inga ursäkter!

Träningsprogrammet

Träningsprogrammet består av 6 övningar, som du jobbar med i 1 minut. Gör varje övning direkt inpå den andra. Du kan sedan välja hur många gånger du orkar göra programmet, 1,2,3 eller 4 gånger? Komplettera gärna med squat jumps eller knee blasts för att få upp flåset lite extra. Vill du utmana dig själv, kör 10 squat jumps eller knee blasts mellan varje övning.

Bicepscurls med gummiband - 1 min

Håll gummibandet i båda händer, håll fast det med ena foten mot golvet. Dra upp varannan arm. Bromsa rörelsen på vägen ned, så att det skapas ett motstånd. Tänk på att hålla in armbågarna längs kroppen, de ska inte peka ut som vingar.

Muskler som involveras: Biceps

Utfall - 1 min

Stå rak i kroppen, sätt händerna bakom huvudet. Ta ett stort kliv fram. Knäet på det främre benet ska vara rakt ovanför foten (inte i vinkel framför foten). Vänd rörelsen när det bakre benet har ca 2 cm kvar till golvet. Gå tillbaka till stående och upprepa rörelsen med andra benet. Upprepa med vartannat ben.

Muskler som involveras: Framsida lår, baksida lår, rumpa och mage.

Dynamiska armhävningar - 1 min

Gör en armhävning (på fötter). I översta läget, sträck ut ena armen upp mot taket, följ armen med blicken. Upprepa och lyft armen på motsatt sida.

Muskler som involveras: Mage, axlar, triceps, bröst. Här får du även öva balans samtidigt som du får upp flåset.

Mountain Climber - 1 min

Stå i plankposition. Dra fram ena benet som att du skulle klättra uppför en vägg. Ställ tillbaka benet i ursprungsposition, och upprepa rörelsen med nästa ben. Tänk på att spänna magen.

Muskler som involveras: Hela magpaketet; både främre magmusklerna och de på sidan.

Scissors - 1 min

Ligg på rygg med benen i 90 grader. Tryck ner svanken i golvet, så att du inte skadar ryggen. Sänk höger ben, medan du låter höger armbåge möta vänster knä. Håll 3 sek, saxa till andra sidan, håll 3 sek, saxa tillbaka, osv.

Muskler som involveras: Magen. Här tränar du även balans och kroppskontroll vilket många killar behöver få in mer av i sin träning.

Sidoplanka med lyft – 1 min (30 sek per sida)

Ligg på sidan, lyft upp höften. Höj det översta benet. Tillbaka till ursprungsposition. Upprepa 30 sek, byt sedan sida.

Muskler som involveras: Hela sidan samt korsryggen.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta