0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Maffian som slutar på topp

Our Friends

De har kallats för Sveriges största musikexport sedan Roxette. Och så är det troligen. Swedish House Mafia är omåttligt populära i utlandet och har åkt jorden runt och spelat regelbundet inför enorma publikskaror under flera år. Hemma i Sverige gick det lite trögare i början. Men numera kan inte heller svenskarna motstå deras bombastiska, oemotstådligt medryckade housemusik.

Swedish House Maffia
Swedish House Maffia
Swedish House Maffia

Världsframgången har gjort supertrion till mångmiljonärer. De får skyhöga gager för sina spelningar som ofta säljer slut snabbare än Bruce Springsteen kan säga ”elgitarr”. Därför kom beskedet att de ska lägga av som en chock för många. Men det är väl som Zlatan brukar säga: Man ska sluta på topp.   

Ett av de senaste exemplen på Swedish House Mafias storhet var då biljetterna släpptes till gruppens två sista spelningar på hemmaplan i Stockholm. De sålde slut på rekordtid, och en tredje konsert sattes då in. Den sålde slut lika fort. Totalt kommer 105 000 personer till nybyggda Friends arena i november för att se SHM göra sina sista hemmaspelningar. Långt fler fans än vad både Lady Gaga och Madonna lockade under sina senaste besök i huvudstaden. Att tre svenskar är sådana överlägsna artistgiganter… Det är verkligen svårt att ta in.

Vad har då tagit trion så här långt? Vad skiljer dem från alla andra dj:s som harvar på utan att ta sig längre än Stureplan? Svaret är enkelt: Axwell, Sebastian Ingrosso och Steve Angello förstod tidigt att man kan vara publikflörtande dj:s på scen samtidigt som man är talangfulla, tänkande producenter och låtskrivare i studion. Kombinationen gjorde dem till pionjärer inom sin genre. De var de första som lyckades ta den dansinriktade housen från trånga klubbar på Stureplan via Ibizas megaklubbar för att till sist nå ända till toppen: världens största scener. De fick folk att förstå att den kollektiva festeuforin, som tidigare varit förbehållet mer intima klubbmiljöer, även var möjlig i arenor och på utomhusfestivaler. Ju fler som dansar desto bättre liksom. Bara alla dansar. Och det gör man på SHM-spelningar, vare sig man vill det eller inte.

I takt med den ökade populariteten har man kunnat läsa om privatplan hit och lyxvillor dit. Alla tre gruppmedlemmar har bostäder på fashionabla adresser både i Europa och i USA, och de hymlar inte med att de tjänar storkovan på sin musik. De passar på att krama ur det mesta från livet.

Denna kaxighet, lyx och extrema framgång sticker i ögonen på de svenskar som traditionellt håller hårt i jantelagen. Kanske var det därför som det tog längre tid för Swedish House Mafia att slå igenom på allvar här hemma. Men som de slog igenom. Det blev en extrem ketchupeffekt – SHM är i dag populärare än självaste Lady Gaga i Sverige. Och de kommer självklart att lämna horder av nyfrälsta, sörjande fans efter sig då konsert-trilogin i Stockholm är avklarad i höst.

För sedan är det över. Efter vinterturnén ska Swedish House Mafia lägga av. Axwell uttalade sig om splittringen i brittiska Radio 1 tidigare i somras:

– Vi hade lätt kunnat nöja oss med maskineriet som är Swedish House Mafia, men vi har alltid försökt utmana oss själva och göra det oväntade. Det är dags att göra någonting nytt nu. Vi vill inte upprepa oss själva, sa Axwell till radiokanalen.

– Detta är slutet på en fantastisk resa som vi har gjort som vänner. Vi slutar på topp, sa Steve Angello i samma intervju.

Smarta ord. Han har – liksom Zlatan – rätt i det, den gode Angello. Att sluta på topp är ett bra val. Särskilt när toppen har varat så länge.

Maffians allra största bossar är alltså snart pensionerade. Dessvärre har de inga söner som tar över organisationen, ingen yngre dj-kollega som kan fylla tomrummet som superstjärnorna lämnar efter sig. Underbarnet Avicii är förvisso en potentiell arvtagare. Men han har fortfarande en bit kvar innan han kan sälja ut Madison Square Garden i New York på nio minuter, vilket SHM gjorde i vintras.

Men lugn, maffiabossarna må ha planerat sin pension, men de är inte arresterade. Långt ifrån. Pensionen är bara en form av täckmantel. Axwell, Ingrosso och Angello kommer garanterat att fortsätta fylla dansgolv och arenor – bara inte under SHM-initialerna. Om det blir som soloartister eller i nya spännande konstellationer återstår att se. Det som är säkert är att vi inte kommer att tvingas gå utan den drog som de kallar för svensk house.  

Sharing is caring

  Dela     Tweeta