0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Stilikon - Anders Wendin

Our Friends

Det är förvånansvärt många musiker som lägger ned stora mängder krut utan att kännas äkta och genuina. En som visat att han har förmågan är Anders Wendin. Möt stilikonen som helt enkelt är ”så mycket bättre”.

Text: Pål Johansson
Foto: Jessica Lund www.jessicalund.se

DET HAR HUNNIT gå 14 år sedan det stora sologenombrottet med plattan Blood Panic och hitsinglarna Reconsider Me och It’s been hurting all the way with you Joanna. Men någon färsking i musikbranschen var den välklädde Ludvikasonen inte. Sedan mitten av 90-talet hade han skapat punk- och ska-magi med gruppen Monster, men med sin rockiga folkhemssoul sparkade han undan benen och träffade rätt in i svenskarnas hjärtan. Moneybrother var mannen på allas läppar. Efter år av flera hyllade skivsläpp på både engelska och svenska, utsålda gig och en välbehövlig paus för familjeliv är han nu redo att åter möta rampljuset.

ANDERS OLOF WENDIN, alias Moneybrother och Pengabrorsan, är lite av arketypen för den avslappnade stilikonen. Han utstrålar en helhet, där musiken och attityden harmonierar och talar samma språk som utseendet och klädstilen. Den där skönt tillbakalutade approachen, med en fingertoppskänsla som varken känns krystad eller speciellt trendsökande. Han är egentligen så långt ifrån TV:s talangjakter och profittörstande PR-avdelningars stylinghets man kan komma.

KLÄDSTILEN ÄR AV den klassiska gamla skolan, djupt rotad i det musikaliska arvet och de punk-, soul- och rockkvarter där han har sitt hjärta. Inspiration hämtas från såväl den engelska skinhead- och punkkulturen och rockabillyn som gamla hamnarbetare och det klassiskt dressade.

Klädintresset är stort och fåfängan likaså, om än på en smakfull nivå. Han har i intervjuer hävdat att han absolut inte är någon t-shirt- och sneakers-kille och att hans klädval sällan blir en färgexplosion. Kulörmässigt har vi genom åren mestadels sett honom i spektrumet svart, grått och blått, i kläder och skor valda med omsorg. Nya plagg blandas med second hand-fynd till en mix där kvaliteten och passformen är det avgörande, inte priset eller varumärket. Valen baseras på känsla och smak.

STILRECEPTET ANDAS MED andra ord klassisk rockestetik kryddat med ett alldeles lagom mått av trendkänslighet. Siluetterna är oftast smala, med välsittande jeans eller kostymbyxor, kavajer med smala slag, raka rockar eller en snygg skinnjacka som vanliga inslag. Arvet från gamla husgudar i rock- och soulfacket förvaltas med säker hand i snygga skjortor med korta eller uppkavlade ärmar, något som blivit lite av hans signum.

SEDAN GENOMBROTTET HAR han vid flera tillfällen röstats fram till Sveriges bäst klädda man, bland annat vid Elle-galan. Moneybrother är det levande beviset för att enkelheten och det personliga alltid är nyckeln till en hållbar stil. Det behövs liksom inte mer än så.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta