0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

20% OFF HUNDREDS OF BRANDS     #MOREYOU

Inspiration

90-talet i sportbilsform

Our Friends

Det slitna uttrycket att det var bättre förr stämmer väldigt sällan. Men om vi pratar om sportbilar från 80- och 90-talet är vi beredda att vika oss. De var hur som helst lite snyggare och mycket häftigare.

Text: Niklas Simonsson

1. FERRARI TESTAROSSA

Det går inte att prata om kultförklarade sportbilar utan att nämna Ferrari Testarossa. Ferrari bröt ny mark med den unika bildesignen – en design som inspirerat många efterföljare. Testarossa började tillverkas redan 1984 och slutade tillverkas först elva år senare. Då hade den redan hunni bli en modern klassiker som synts i ett otal filmer och tv-serier. När Sonny Crocket bytte tjänstebil till tredje säsongen av Miami Vice föll givetvis valet på en vit Testarossa och lirade du det ikoniska arkadspelet Out Run så var det en röd variant som du rattade.

2. LAMBORGHINI DIABLO

En av det mest ikoniska sportbilarna genom alla tider. Diablo började byggas 1990 och fick snabbt kultstatus. Många är de som tapetserade pojkrummet med posters och drömde sig bort till dagen då man kunde inhandla detta kraftpaket. En som faktiskt skulle komma att få den möjligheten var en viss Zlatan Ibrahimovic, som i MFF-dokumentären “Blådårar 2” berättar om sin drömbil. – Om jag blir proffs, så måste jag ha en bil, en Lamborghini Diablo. Den ska ha registreringsskylten “TOY”, alltså “leksak” på engelska.

3. PONTIAC FIREBIRD TRANS AM

En bil så populär att den fått en egen svensk intresseförening med hundratals medlemmar. Firebird tillverkades i fyra generationer, men det var först på 80-talet som den blev världskänd. Då skapades nämligen Trans Am, den tredje generationens Firebird, som kom att få en central roll i tv-serien Knight Rider. I serien figurerar karaktären KITT, en artificiellt intelligent och pratande Trans Am, som tillsammans med 80-talsikonen David Hasselhoff bekämpar brottslingar. Såväl bilmodell som serie har i dag kultstatus.

4. JAGUAR XJ220

Den här supersportbilen tillverkades i ett ytterst begränsat antal under tre år. Endast 281 stycken XJ220 såg dagens ljus, vilket bidrar till mystiken kring den här klassikern. Har man förmånen att få sitta i en av de få som cirkulerar så går det att köra i imponerade 343 km/h. Inte konstigt att den här Jaggan under en period på 90-talet var världens snabbaste gatbil. Bilen blev så mytomspunnen att den till och med fick ett datorspel för Amiga uppkallat efter sig.

5. CHEVROLET CORVETTE C4

Den fjärde generationens Corvette är en bil som definierar en tidsera utan att någonsin bli omodern. Tidlös blev modellen redan tidigt 80-tal när Prince sjöng om den i låten “Little Red Corvette”. Från den stunden och under hela 90-talet var det en av de mest populära amerikanska sportbilarna. Det är därför inte så konstigt att C4 var en av de första amerikanska modellerna som på allvar kunde konkurrera med japanska och europeiska konkurrenter.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta