0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Skarpt läge

Our Friends

Talibaner och pirater. Vägbomber och gisslandrama. Att vara militär innebär mängder av prövningar. Stayhard Magazine har träffat två män som berättar varför de valt att jobba inom Försvarsmakten, och som delar med sig av sina upplevelser från krigsdrabbade länder.

Skarpt Läge

Just nu befinner sig omkring 400 svenska försvarsanställda på internationella insatser. Svenskar som väljer att offra sin bekväma tillvaro i hopp om att underlätta livet för någon annan. Vi har träffat Ingebrikt Sjövik och Anders Kallin. Två officerare som spenderat halva sina liv i uniform, och som i och med sitt arbete fått uppleva hur det känns att verkligen göra skillnad.

Från blåögd värnpliktig till dedikerad löjtnant
Ingebrikt Sjövik planerade att bli allt mellan ingenjör och skådespelare. Men innan han sökte utbildning skulle han göra värnplikten. Lite visste han att det skulle vända upp och ner på hela hans livsplan.

– Jag ryckte in som en blåögd grabb på jakt efter lite äventyr. Men 15 månader ombord på en ubåt förändrade mig. Jag fick uppleva hur det kändes att göra nytta, och fastnade för det.
Han bestämde sig för att söka till officersprogrammet, och när han fick beskedet att han blivit antagen blev han helt salig. Det var klappat och klart – han skulle bli officer. När utbildningen var avklarad fick han skriva på ett papper. Ett papper som förklarade
att han var skyldig att tjänstgöra om Sverige en dag skulle befinna sig i krig, och som klargjorde att han närsomhelst kunde bli kallad till att utföra en internationell insats. Några år senare var det dags, och han gick ombord på ett plan som skulle föra honom till Afghanistan.

– Jag blev kallad till att agera chef för Psykologiska operationer inom svenska Afghanistanstyrkan, även kallad FS21. Min uppgift gick ut på att åka runt bland byar och prata med byäldstar. Att visa vår närvaro och på så sätt tillföra trygghet i områden där talibaner och insurgenter härjade. Det var en krävande uppgift. Överallt stötte Sjövik på gravt korrupta män som stod vid talibanernas sida, och i vissa lägen hade han till och med direktkontakt med talibanerna.

– Vid ett tillfälle besökte vi en man som vägrade släppa in oss, så det slutade med att vi fick tala med honom genom dörren. Under tiden genomsökte soldaterna det närmsta området där de hittade kretskort och kablar. Vi fick med oss en bild på mannen och åkte tillbaka till lägret där vi lämnade in allt. De fick reda på att mannen var eftersökt, och tillsammans med afghanska militärer åkte den svenska styrkan tillbaka för att gripa honom. Efter provtagningar visade det sig att mannens DNA matchade det som fanns på en hemmabyggd vägbomb. Sjövik såg mycket ondska, men det är känslan av den positiva inverkan deras närvaro hade på landet som han har valt att ta med sig hem.

– Befolkningen hade blivit missledd av talibanernas propaganda. De trodde vi var där av illvilja, men i och med våra besök fick vi dem att se verkligheten så som den var. Av de minnen han har från sin insats är det ett som står över alla andra.

– När vi gjorde fordonspatruller på morgnarna körde vi förbi små flickor som var på väg till skolan. Att veta att våra insatser har lett till att dessa flickor får ta del av rättigheter de tidigare inte haft värmer oerhört starkt i hjärtat.

Erfaren kommendörkapten med pirater i sikte
Anders Kallin ryckte in 1979. Han hade bara tänkt vara kvar i några år, men kärleken för arbetsuppgifterna växte och han bestämde sig för att fortsätta på en karriär inom Försvarsmakten.

– Det är en speciell arbetsplats där man uppmanas till att ständigt utvecklas. För att inte tala om möjligheterna att se och uppleva saker man normalt inte gör. Och visst har Kallin både sett och upplevt en hel del. Förra året deltog han i EU-insatsen utanför Somalias kust. Han agerade informationschef ombord på HMS Carlskrona, vars främsta uppgift var att skydda sjöfarten från pirater. Ibland kunde det gå dagar utan att ett enda fartyg syntes till, ibland såg han sådant han inte ville se.

– Vi stötte på ett fartyg som hade varit kapat i två år. 50 sjömän hölls som gisslan, och allt vi kunde göra var att övervaka. En känsla av hopplöshet infann sig. Hans instinkt var att försöka rädda sjömännen, men med vetskapen om att det skulle förvärra situationen var han tvungen att avvakta.

– Vi hade en helikopter med oss ombord på HMS Carlskrona som cirkulerade över det kapade fartyget och tog bilder. När vi fick se bilderna slogs vi av hur lyckligt lottade vi var. Gisslan befann sig i total missär medan vi hade mat och vatten så att det räckte och blev över. En sådan upplevelse sätter saker och ting i sina rätta perspektiv. Hur det gick för sjömännen fick han aldrig veta, de var tvungna att segla vidare. Men
snart skulle de stöta på ännu en kapning som lyckligtvis slutade bättre än den första.

– Vi följde efter ett indiskt fartyg som precis hade kapats, och pressen vi satte på kaparna fick dem att retirera. Att få skaka kaptenens hand och känna hans tacksamhet var riktigt motiverande. Vi hade bidragit till att sjömännen skulle få återvända till sina familjer välbehållna, och den känslan var obeskrivlig. En sådan erfarenhet till trots får en inte helt osökt att fundera över om man inte blir avskräckt från att utsätta sig från en liknande insats igen, om man en gång har upplevt en sådan misär som Kallin fick se. Men enligt honom själv fungerar det inte riktigt så.

– Jag skulle göra det igen. Visst kan det bli riktigt tufft, men så länge man vet att man gör skillnad är det värt det. Jag har fått mängder av insikter i och med mitt arbete, och insikter kan man aldrig få för många av. 

Att bli officer

Innan man kan bli soldat, sjöman eller officer behöver man genomföra
en grundläggande militär utbildning (GMU ). Utbildningen är både
praktisk och teoretisk, och pågår under cirka tre månader. Här tränar
du kroppen och din fysiska förmåga samtidigt som du lär dig att lösa
svåra uppgifter under pressade förhållanden.
Efter godkänd GMU finns tre vägar till militära befattningar i Försvarsmakten:
Soldat/sjöman, hemvärnssoldat och yrkesofficer/reservofficer.
För mer information, besök rekrytering.forsvarsmakten.se

Sharing is caring

  Dela     Tweeta