0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Norges svar på Zlatan

Our Friends

Bäst i världen på längdskidor och fenomenal på att reta gallfeber på svenskar – Petter Northug vet hur man sticker ut i en stenhård konkurrens. Men är han så tuff som han verkar?

Petter Northug
Petter Northug
Petter Northug
Petter Northug

Tyst skog, tung andhämtning. Spår genom bländvit snö. En femårig Petter Northug som timme efter timme skidar sig fram och tillbaka genom landskapet kring uppväxtgården i Mosvik. Två timmar bort ligger svenska gränsen – landet där han 15 år senare ska komma att vinna sin första världscupsseger, dubbeljakten på 20 kilometer. Men just nu är det något annat han jagar: revansch efter att ha kommit sist i sin första skidtävling.

– Det fanns inte så många lekkamrater i närheten när jag växte upp, så skidåkningen blev en lek för mig, säger Petter Northug. Så föddes kärleken till sporten där uppe på vidderna i Nordnorge i början av 1990-talet.

Hösten 2012. Ett stilla snöfall faller glittrande ner över den italienska alpbyn Livigno, nästan 2 000 meter över havet. Petter Northug sitter med lätt böjd rygg och slevar i sig ett kvällsmål tillsammans med sin tränare Trond Nystad. Ett norskt team filmar honom medan han äter. Filmandet ska resultera i åtta 45-minutersprogram, som avslutas med Tour de Ski. Fenomenet Northug är, som reportern uttrycker det med årets underdrift, ”rätt stort i Norge”. Eller som de senare konstaterar: han är Norges främsta rockstjärna. Men kamerorna verkar inte bekomma honom. Fokus ligger på något annat nu – att toppa formen tills nästa tävlingssäsong drar i gång om ett par månader. Taggad för revansch efter att ha tvingats hoppa av Vasaloppet, har han redan lagt ribban för hur säsongen ska utveckla sig genom ett klassiskt Northug-uttalande till Expressen: ”I Sverige ska jag vinna alla lopp”. Den där kaxigheten har genom åren retat gallfeber på svenska sportjournalister och hans ombytliga humör verkar drabba oss som ska intervjua honom den här gången. Bara ett par dagar innan vi ska träffas på plats i Livigno meddelar hans manager att han ”inte har lust längre”. Det spelar ingen roll att flyg är bokade, en fotograf flyger in från New York och att planerna sedan länge är fastlagda. Han vill inte. Men så i sista minuten får vi klartecken igen: 45 minuter kan vi få med skidstjärnan. Vi kör med andan i halsen längs slingriga serpentinvägar upp från Milano, medan mörkret kryper allt närmare och vi oroar
oss för att han ska vara på dåligt humör. Och att tiden inte ska räcka till för det vi vill uppnå: att få en inblick i hur han som kallats ”Norges svar på Zlatan” fungerar. Kontrasten mot mediebilden kunde inte ha varit skarpare, när Petter Northug till slut kommer för att träffa oss. Han säger knappt ett ord när fotografen börjar instruera honom hur han ska stå och röra sig för att få till de bästa bilderna. Han ser i ärlighetens namn rätt trött ut, trots att solbrännan från alla timmars träning här i bergen har gett honom en vacker färg. När fotografen ber honom justera jackan och frågar vad luva heter på norska är det första gången som han liksom vaknar till liv och skrattar till. Där och då börjar han tina upp. Visa en annan sida, långt från diva. Att han trots allt bara är en gutt som blivit väldigt bra
på att stå på skidor.

 

DÄR OCH DÅ BÖRJADE HAN TINA UPP. VISA EN ANNAN SIDA, LÅNGT FRÅN DIVA

 

 

– Hur min familj skulle beskriva mig som person? Lugn, fokuserad. Men jag tror också att de skulle säga att jag är för lite hemma hos familjen, säger Petter, som snittar på 200 resdagar per år.

Ett par timmar senare bekräftar hans mamma den analysen. Hennes son är målmedveten. Hon och Petters pappa är på tillfälligt besök. Hans pappa sammanfattar det som att Petter tar väl hand om sina skidåkande lillebröder, Thomas (22 år) och Even (17 år). En kombination av ödmjukhet och vinnarskalle, lägger tränaren Trond Nystad till i sammanfattningen av sin skidprotegé. Men hur går den här bilden ihop med personen som ständigt uttalar sig i pressen med stora ord och utåt sett verkar ha ett självförtroende som gränsar till hybris? Petter Northugs egen tolkning av fenomenet är att något händer med honom när han får vittring på tävling.

– Det är som att jag är två olika personer med eller utan tävlingsdräkten. När startnumret är på blir jag mer offensiv och säger kanske lite mer än vad jag har tänkt att göra. Jag har aldrig planerat att säga de där sakerna som tidningarna sedan drar på, det är bara något som kommer. Kanske är det all aggression som finns i kroppen inför en tävling, spekulerar han. Men nu har han varit med i mediespelet så länge att rubrikerna, ståhejet och folks upprördhet inte längre bekommer honom nämnvärt. Han vill inte ens läsa citat innan en artikel går i tryck. ”Tidningarna trycker vad de vill ändå”, konstaterar han luttrat. Och som hans tränare tillägger, det är länge sedan det bara handlade om sporten, fenomenet Northug är mycket större än så.

– Vi är i underhållningsbranschen. Vi har en produkt att sälja och det gör han bra, säger Trond Nystad och betraktar Petter som vant promenerar längs gatan framför hotellet medan fotografen varvar instruktioner med uppmuntrande utrop om hur bra han är.

Målen han ställer upp för sig själv är alltid högt satta och det som gör att han gång på gång lyckas nå det han vill är den obändliga uthålligheten han besitter. Träna, träna, träna tills han är i toppform. Att inte låta sig nedslås av motgångar, utan sträva på timme efter timme.

– När jag har misslyckats med något snackar jag inte med någon annan om hur det känns, utan stänger in mig ett dygn. Sedan lämnar jag det bakom mig och kör i gång igen. Utöver träningen finns det inte plats för mycket annat, i alla fall inget som han vill berätta om. Framtiden, den som ligger efter skidkarriären som vid något tillfälle obönhörligen måste övergå i något annat, den vill han inte heller tänka på.

– I värsta fall har jag alltid gården i Mosvik att falla tillbaka på. Men tanken på att ta över den är inget jag gläder mig åt. Det var där, på gården mitt i obygden, som allting startade. Var skidhistorien Petter Northug tar slut kommer vi troligtvis inte få ett svar på under många år framöver. Först ska han hinna reta lite fler svenskar är tanken.

– Jag kör av någon anledning alltid bra i Sverige, säger Petter med ett brett flin och ett glitter i ögonen. Efter att fotograferingen och intervjun är avklarade bjuder tränaren in oss till en öl tillsammans med familj och vänner. Petter sitter på samma plats vid bordet som han gjorde en timme tidigare. Han gröper metodiskt ur ett par kiwihalvor och sitter med nedsänkt huvud. Runt omkring honom skojar tv-teamet och tränaren, men Petter Northug säger ingenting. Och plötsligt har han rest sig från bordet, utan att säga ett ord till någon om att han ska gå. Försvunnen ur strålkastarljuset för tillfället. Snart åker tävlingsdräkten på igen och då kommer vi definitivt att få höra mer av denne på samma gång högljudde som tystlåtne norrman.

 

 

Petter Northug

Aktuell

Skidstjärna i längdåkning som siktar mot totalseger i Tour the ski.

Ålder

23 (Född 6 januari 1986)

Längd/vikt

185 cm, 83 kg.

Klubb

Strindheim IL

Karriär

Northug vann sin första världscuptävling i Falun 2006. Han har vunnit totalt tio individuella lopp i världscupen och fyra stafetter. Av de tio individuella segrarna har två varit de så kallade finaltourerna i Stockholm och Falun 2010 och 2011. Tre gånger, 2009, 2010 och 2011, har Northug blivit tvåa i Tour de Ski.

Namnet

Petter är döpt efter sin farfar, som han stod mycket nära, därav namnet Petter Northug Jr.
När Petter ska åka ett viktigt lopp har han alltid med sig en bild av sin framlidne
farfar som inspiration.

Till norska TV 2 har han berättat att det sista farfadern sa till honom var ”Ge allt, Petter!”.

Kuriosa

Petter Northug har startat ett eget klädmärke i år, som är tänkt att tillverka träningskläder anpassade för idrottare på hög nivå. För den som inte vill vänta eller har lust att betala de höga priser som man räknar med att kläderna kommer att kosta, kan man redan nu köpa t-shirtar via hans officiella hemsida www.teamnorthug.no. Vad sägs om en tröja med texten ”Kor va daem hen?”, som betyder ungefär ”Vart tog de andra vägen?”. Ett citat han slängde ur sig när han krossat konkurrenterna i VM 2009.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta