0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Petter Alexis Askegren

Our Friends

Petter är söderkisen från Stockholm som slog igenom på 1990-talet och vände upp och ner på den svenska hiphopkulturen

Petter Alexis Askegren
Petter Alexis Askegren
Petter Alexis Askegren

Petter är söderkisen från Stockholm som slog igenom på 1990-talet och vände upp och ner på den svenska hiphopkulturen. I dag har han 16 år på nacken som artist och driver en rad framgångsrika entreprenörsprojekt. Vi pratar krogen Käk, vinimport och marathonresor för att nämna några. Men vem är personen Petter Alexis Askergren och hur har han lyckats med allt?

Som 24-åring släppte Petter sin första platta medhitsinglarna som de flesta känner till, Mikrofonkåt och Vinden har vänt. Den svenska hiphopkulturen tog en vändning och det blev en trend att raka av sig håret trots att man var vit men inte skinhead. Det var hiphop. I dag är det 16 år sedan. När man pratar med Petter är det svårt att känna något annat än att ingenting är omöjligt. Han verkar ha alla de rätta svaren och den rätta inställningen till livet. I dag beskriver han sig själv som artist, textförfattare och kreatör. Men trots det kommer även han från en bakgrund där han har fått brotta sig fram.

– Jag tittade alltid på alla andra i skolan, tyckte att de var så mycket snyggare än jag i sitt sätt att vara. Jag växte upp med känslan av att inte vara så självsäker och det har tagit många år att landa i. Men är det något Petter har bevisat är det att det går att jobba sig upp från undermarken, till ytan.

– Jag gör det för att visa att man kan göra vad fan man vill, bara man bestämmer sig för det. Det handlar mycket om viljan, drivkraften och att lägga energin på rätt saker. Sedan gör jag ju många grejer vid sidan av också, det tror jag är viktigt. Från bidrag till moms Övergången från musiken till att öppna krogen Käk i Hornstull i Stockholm kom naturligt för Petter. Han trivs när det är mycket på gång, som ett bevis för sig själv att klara nya utmaningar. Tillsammans med vännerna Dimman och Oskar satsar han på street food med inspiration från New York, men också från Grekland och Mexiko.

– Så fort jag kom i gång med musiken kom jag på att jag kundev öppna andra dörrar och jag är duktig på att se möjligheter i det jag gör. Jag hittar en liten twist som jag vrider och vänder på tills det blir minv egen grej, det är så jag funkar. Likaså blev det med P.LEX Prosecco, vinet som Petter tog framvförra året för att fira 15 år som artist. Ett mousserande vitt vin från vinregionen Veneto i Italien.

– Jag gjorde det till mitt eget, dels för att det är ett alkoholfritt bubbel och dels genom den orangea etiketten som speglar min första platta från 1998. Vinintresset har funnits med sedan han blev lovlig för Systembolaget, men det har också utvecklats genom åren. För Petter är bakgrunden väldigt intressant och för att bli extra kunnig har han dessutom påbörjat en ettårig sommelierutbildning.

– Jag blir ofta så när jag gör saker, väldigt insatt i helheten. Det senaste vinet som Petter varit med och tagit fram heter P.LEX Reserva, ett fruktigt rödvin som lagrats på ekfat i sex månader och som tar honom tillbaka till Portugal, där hans stora intresse för surfing har sina rötter.

Viktigt att aktivera sig
Som terapi, för att få huvudet på rätt plats igen eller för att peppa sig själv, har Petter en stor passion för träning. Det handlar om självdisciplin, ett strukturerat schema och att jobba med delmål.

– När man har mycket saker på schemat är det lätt att man hamnar i en situation där man inte gör någonting, man blir bara slapp. Det mår jag dåligt av. Därför är jag väldigt ambitiös och hård mot mig själv. I år är ett av delmålen att i maj springa halvmaran i Brooklyn i New York. En resa som Petter själv arrangerar tillsammans med företaget Springtime, och som erbjuder träningssugna personer att hänga med och springa tillsammans med honom.

– Vi tyckte det var en cool grej att samla ihop så mycket människor vi bara kan, att man får resa dit och springa loppet tillsammans med mig. Väl på hemmaplan är det just nu mycket fokus på löpning och simning, något han ibland tränar flera gånger om dagen. Träningen ger Petter kraft till nya tag, det hjälper honom att vända dåligt humör till bra.

– Det är viktigt för mig att aktivera mig själv. Annars är det lätt
att man blir deprimerad och tung inombords.

Konsten att känna sig bekväm
Petter har genom sin musik och genom att köra sin egen stil blivit en ikon, något som grundar sig i en trygghet som vuxit fram genom åren i strålkastarljuset.

– Jag tänker inte så ofta på vad jag har på mig. Det viktiga för mig är att jag känner mig bekväm. Även om jag är fåfäng i den mån att jag alltid lägger fram kläder dagen innan, handlar det mer om struktur och bekvämlighet än att känna mig som en tiopoängare. Men visst har stilen utvecklats genom åren, i dag köper Petter kläder som faktiskt sitter fast på kroppen. Till och med en kavaj kan åka på ibland.

– Just nu gillar jag rakt skurna kläder. Jag tror också att min stil har utvecklats i takt med de trender som funnits inom min kultur genom åren. Kanske är det just det som gör att andra inspireras så mycket av Petter. Att han är jordnära, har båda fötterna på jorden, är insiktsfull och bekväm i sig själv. När jag säger detta skrattar han lite och menar lättsamt att det endast har med åldern att göra. Själv vill jag tro att det har att göra med Petters inre, och jag inser i lyssnande stund att allt han just har sagt är precis allt han sjunger, skriver och rappar om. Det är allt i den senaste plattan, det är allt i hans liv och framför allt: det är bara Början på allt.
 

Sharing is caring

  Dela     Tweeta