0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

20% OFF HUNDREDS OF BRANDS     #MOREYOU

Inspiration

Vägen till den nya manligheten

Our Friends

Det är en revolution på gång. Men hur ser manlighetsidealet ut efter denna? Vi bestämde oss för att ta en titt på hur vi hänger med och hur vi män måste bli bättre på att snacka med varandra.

Text: Pål Johansson
Foto: Kristina Wicksell
Illustrationer: Beatrice Edling

VI TROR ATT män är sjukt trötta på att leva upp till alla skeva krav och längtan efter något annat är stor. Vi troratt tiden är redo för killar och män att börja förändra den klaustrofobiska mansrollen.” Orden kommer från Make Equal, en av landets viktigaste organisationer för normbrytande arbete och jämlikhet. Vi tog ett snack med författaren och frilansskribenten Thor Rutgersson för att prata om våra alternativ i den nya manligheten.

VI SÄGER HERRMIDDAG och tankarna flyger lätt iväg mot whisky, tung cigarrök, pokerspel och raspet från en vinylspelare. Umgänge utan djupa samtal, fast varenda en av oss har något vi grubblar över. Kalle oroar sig för om barnen trivs på förskolan, Johan funderar på varför hans sambo har dragit sig undan och Olle vill egentligen prata om hur glad han är över att äntligen fått färdigt projektet på jobbet han legat vaken och oroat sig för. Thor Rutgersson säger killmiddag och menar samtal mellan män. Samtal som inte utesluter något från en gammal herrmiddag, men som kryddats med känslor, vänskap, tankar och kommunikation. En väg till den nya manligheten.

MEN HUR GÅR vi då från den gamla tidens old school macho till en mer öppen manlighet där fler personer får plats? För let’s face it – hur tufft är det att 97% av alla sexbrott begås av män? (källa: BRÅ.se) Hur coolt är det att män är ensammare än kvinnor och begår självmord i större utsträckning? Och hur grymt är det inte att ha polare som frågar hur man mår och faktisktvill höra svaret?

DE SENASTE ÅREN har mängder av initiativ till förändring blommat ut, till exempel i form av poddar som “Under kevlaret” och böcker om manlighet. Make Equal startade 2016 satsningen #killmiddag, en idé som föddes efter övergreppen och våldtäkterna vid Bråvallafestivalen samma år.

– DET HELA BÖRJADE med ett inlägg från Ida Östensson (Make Equals grundare och ordförande, reds. anm.) där hon föreslog att män skulle träffas och prata med varandra om saker som män normalt inte snackar om. Som mansrollen, sex, gränser, vänskap och skörhet.

THOR GILLADE INITIATIVET och började tillsammans med Ida bolla idéer om hur de kunde utveckla konceptet. För att bara träffas och prata är inte det lättaste. De anlitade därför olika referensgrupper och genomförde enkäter för att ta fram samtalsguider som inspirerade till samtal. Här någonstans kanske vi måste fråga oss varför vi måste förändras. Det finns flera skäl, men det största är att vi inte har något val. Utvecklingen går framåt och ingen vill vara ensam kvar i en svunnen tid. Det handlar också om att vi är skyldiga oss själva att ta hand om oss, att se till så att vi och vår omgivning mår bra. Och en sak är säker – det finns mycket i våra gamla ideal som får oss att må dåligt.Ny forskning från Umeå universitet visar att mäns hälsa förbättras av att vi vågar anförtro oss åt andra. Doktoranden Eva Randell skriver i sin avhandling att killars hälsa hänger ihop med relationer och känslor men att machonormen sätter stopp för känslouttrycken.

Metoo & den nya manligheten
Det som började med en hashtag på Instagram växte snabbt till en av de största kampanjerna någonsin i sociala medier. Tiotusentals kvinnor har delat med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier, övergrepp och våld. Osminkade vardagsberättelser om tafsanden, oönskade kommentarer, klavertramp och våldtäkter.

ARGUMENTET ”INTE ALLA MÄN” föll som ett stenblock brätt ned i glashuset. För det var precis vad det var. Även om det inte var du och jag så var det vår kollega, någon i fotbollslaget, din brorsa eller någon i kompisgänget. Osunda värderingar, dåligt beteende och mossig jargong finns överallt i samhället och det är upp till oss om vi vill förändra det eller inte.

FÖR DÄR DEN kvinnliga rörelsen för jämställdhet har pågått under flera århundraden har vi män inte kommit speciellt långt. Vi har heller inte gjort speciellt mycket för att hjälpa till. Många av oss har också känt att vi trots allt lever i ett ganska jämlikt och jämställt samhälle där alla är lika mycket värda. Just därför var fjolårets metoo-rörelse en obehaglig ögonöppnare för många.

THOR MENAR ATT vi heller inte insett hur mansrollen även begränsar och påverkar oss män negativt. Det finns en anledning till att män är överrepresenterade i statistiken gällande våldsbrott, övergrepp, missbruk och självmord. Män är dessutom mer ensamma och upprätthåller sällan det sociala nätverket som kvinnor gör. Och när vi mår psykiskt dåligt så söker vi inte hjälp för det.

– NÄR MÄN MÅR dåligt så går det i högre utsträckning ut över andra på olika sätt. En teori är att en ändrad mansroll leder till att alla i samhället mår bättre. Och det är hög tid att vi män tar tag i de här sakerna själva, det är inte kvinnornas jobb. Dels för att vi har ett ansvar för hur det vi gör påverkar andra och dels för att må bättre och bryta spiralen av psykisk ohälsa, missbruk och självmord.

EN VÄG TILL en sundare och mer välmående man går, enligt Thor, genom att vi börjar prata med varandra män emellan. Att vi hittar mjukare alternativ till den hårda och skarpa diskussionen. En plats där det finns utrymme att utvecklas i sin egen takt.

– HUR DEN NYA manligheten ser ut återstår att se, men förhoppningsvis är det en mer välmående person. En som känner sig tillfreds, inte är så ängslig och angelägen att hävda sig eller ha status. Någon som är nöjd med att vara mer än den traditionella mansrollen utan att det känns pinsamt eller jobbigt. En öppen, förstående och intresserad person som aktivt vill delta i arbetet för ett mer jämställt samhälle.

FÖR ATT FÅ en inblick i vad killmiddagarna faktiskt handlar om deltog Stayhard Magazine i en middag arrangerad av Samuel Björklund, en av personerna bakom konceptet. Deltagarna var fyra killar i olika åldrar, sysselsättning och bakgrund, som aldrig träffats tidigare. Frågorna som behandlades var en mix av de som kommer att lyftas upp i podden. Här blandades frågor om sex, relationer och kärlek med frågeställningar om känslor och manlighet. Läskigt och ovant på förhand, men väldigt nyttigt och givande skulle det visa sig. Undertecknad gick därifrån med en rejäl dos nya insikter och mängder av tankar i huvudet.

SÅ TYCKTE DELTAGARNA:

”Spännande eftersom vi var så olika personer. Jag lärde mig mycket och kommer att bära med mig en hel del. Till exempel att fråga folk hur de egentligen mår och att det faktiskt är okej att gråta som kille.”

”Jag kommer att ta med mig erfarenheten att sätta ord på känslor, vilket jag tycker är jättesvårt.”

”Det var både kul, intressant och utvecklande, även om det självklart kan vara svårt och utmanande att prata om såna här saker.”

Sharing is caring

  Dela     Tweeta