0
Kundservice

REA PÅ REA! -20% EXTRA PÅ ALLA ÖVERDELAR     KOD: EXTRA20

Inspiration

Låt Ekstedt sätta Alla hjärtans dag-menyn

Our Friends

Som bekant är Niklas Ekstedt en stjärna i köket. Därför kändes det självklart att bläddra i hans kokböcker för att hitta ett passande Alla hjärtans dag-recept. Vad sägs om att bjuda den du gillar på spagetti med hjärtmusslor? Vill du imponera lite extra på din dejt så har vi även tagit fram kuriosa om varför vi firar Alla hjärtans dag.

Text: Charlotta Ekblom
Foto: Bo Svensson, Ulrika Pousette

Ekstedt

Historierna kring dagen är många, bland annat finns det kopplingar till helgonet Sankt Valentin. Myten säger att han blev tillfångatagen efter att ha trotsat förbudet att viga unga par. Den 14 februari upptäcktes hans kärlekshandlingar och han avrättades. Det finns en annan myt som säger att dagen har sitt ursprung i den romerska vårhögtiden Lupercalia – en högtid då man firade hälsa och fruktbarhet.

Nu för tiden kopplar vi ofta Alla hjärtans dag till blommor, choklad eller romantisk middag. Låt oss därför presentera Niklas Ekstedts spagetti med hjärtmusslor.

Den blå maten

Niklas Ekstedts spagetti med hjärtmusslor

  • För 2 personer
  • 0,5 kg tvättade hjärtmusslor (alt. blåmusslor)
  • 2 msk hackad schalottenlök
  • 1 msk hackad vitlök
  • 1,5 dl vitt vin
  • 4 timjankvistar
  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 5 cocktailtomater, delade på hälften
  • 300 g kokt spaghetti
  • 150 g torsk (eller vit fisk som kolja, sej, piggvar, gös), skuren 2 x 2 cm 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad persilja

Gör så här

  • Skölj musslorna under kallt vatten.
  • Borsta musslorna och ta bort ”skägget”, de trådar som gör att musslorna fäster i underlaget. Släng de musslor som inte stänger sig när du knackar lätt på skalet.
  • Låt musslorna rinna av.
  • I en stor kastrull som rymmer musslorna med marginal, sautera 2 msk schalottenlök och 1 msk vitlök i olivolja i cirka 3 minuter.
  • Tillsätt musslorna och fortsätt sautera 2 minuter.
  • Tillsätt vin och koka under lock till dess att musslorna har öppnats.
  • Ta upp musslorna och fortsätt koka vinet tills hälften av vätskan återstår. Sila buljongen.
  • Sautera resterande vitlök, schalottenlök och timjan i smör i cirka 3 minuter.
  • Tillsätt tomatpuré och cocktailtomater.
  • Tillsätt buljongen och fisken.
  • När fisken är genomkokt, det tar cirka 10 minuter, tillsätt musslorna och den kokta pastan.
  • Blanda om och servera med hackad persilja och ringla olivolja över.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta