0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Jason Statham

Our Friends

Han är simhopparen som blev modell och actionskådis. Möt Jason Statham, en svärande engelsman som är som gjord för livet i actionvärlden.

Det var aldrig meningen att Jason Statham skulle bli en actionstjärna. Det var inte ens meningen att han skulle bli skådespelare.

– Jag har alltid varit en ambitiös tävlingsmänniska men jag har aldrig haft någon utstakad plan, förklarar han när jag träffar honom i London. Jag har aldrig riktigt tänkt på vad jag vill och hur jag ska nå dit, men när
jag ger mig in i något nytt så gör jag det till hundra procent.

Jasons vinnarinstinkt har varit stark sedan barnsben. Under skoltiden var han duktig i alla idrottsgrenar, framför allt gymnastik. Innan han blev skådespelare var han en högt rankad simhoppare. Under många års tid tävlade han i engelska landslaget och efter världsmästerskapen 1992 rankades han till nummer tolv i världen. Då la han av.

– Jag hade helt enkelt inte råd att fortsätta, förklarar han. Det gav ingen inkomst. Simhopp är en så liten och ouppmärksammad sport, i alla fall på den tiden och det fanns ingen sponsring att få. Men jag ångrar inte min tid som simhoppare. Det var kul att tävla och att få resa till olika intressanta platser världen över. Men till slut kunde jag välja på att endera vara fattig och träna varje dag inför nästa olympiad i förhoppningen att komma med, eller så kunde jag hoppa av och ströjobba med allt möjligt och söka nya äventyr. Jag valde det senare.

Jason sålde sportartiklar och kläder på marknader runt om i London och då och då trillade det in modelljobb för olika klädmärken, bland annat Levi’s jeans, Hilfiger och French Connection. Det var tack vare arbetet
med French Connection han fick sin första
filmroll. Modeföretaget var en av huvudsponsorerna till Guy Richies debutfilm Lock, Stock and Two Smoking Barrels och de tipsade Guy om den coola, charmiga, sportiga killen från södra London som skulle passa perfekt i en gangsterfilm. Filmen blev en succé och i Guy Richies nästa film Snatch fick Jason en större roll. Efter det knackade Hollywood på
dörren och han fick småroller på andra sidan Atlanten, varav den första uppmärksammade var The Italian Job och senare Transporter, som innebar det definitiva internationella genombrottet.

Som gjord för action
Första gången jag träffade Jason var på inspelningsplatsen av Guy Richies Mean Machine och vi befann oss på en fotbollsplan i Londons förorter. Jason var glad och charmig och mellan tagningarna stajlade han med att göra bakåtvolter och andra akrobatiska konster som medskådisarna och filmteamet applåderade glatt åt.

Med sina gymnastiska färdigheter, kaxiga attityd, gnistrande blåa ögon, vältränade kropp, skruvade humor och den genuina cockneydialekten är Jason som klippt och skuren för att spela tuffa actionroller.

– Tack vare mitt tidigare liv som simhoppare hade jag ett försprång in i actionvärlden. Jag var vältränad, jag kunde göra volter och andra komplicerade rörelser i luften, vilket visade sig vara väldigt användbart.
Det stora internationella genombrottet kom 2002 när han spelade huvudrollen i Transporter. Jason hade hittat hem. Han var från och med nu en actionstjärna som levererade det som actionfansen världen över ville ha. Han flyttade till Los Angeles, dejtade läckra modeller – bland annat engelskan Kelly Brook – och fick roll efter roll i stora actionfilmer, bland annat Crank-filmerna, Death Race, The Mechanic, Expendables-filmerna och Transporter-uppföljarna. Nu är han bioaktuell i Fast & Furious 7.

– Jag avslöjar inget om handlingen, säger han. Ni får se allt när filmen kommer ut. Det är ett under att filmen över huvud taget blev färdig. Paul Walker, som spelar Brian O’Conner i de omåttligt populära Fast & Furious-filmerna, dog i november 2013, medan den bioaktuella filmen fortfarande spelades in. Paul var passagerare när hans vän racerföraren
Roger Rodas körde en Porsche i mer än 160 km i timmen på en 70-väg. De kraschade in i en lyktstolpe och ett träd. Bilen exploderade och både Paul och Roger omkom. Filminspelningen stannade av. Manuset skrevs om och ett halvår
senare startade inspelningarna på nytt med Paul Walkers bröder Caleb och Cody som stand-ins för Pauls rollfigur så att filmen kunde bli färdig.

– Det som hände Paul var fruktansvärt, säger Jason. Jag kände honom lite grann innan vi började arbeta tillsammans och han var en bra kille. Mer än så är inte Jason beredd att säga om Paul. Eller om filmen. Vi får helt enkelt vänta och se när filmen går upp på svenska biografer den 1 april.

Kör som en gubbe
Jason har kört många snabba bilar på film och han har några coola bilar hemma i garaget i Los Angeles. Han är mest förtjust i klassiska brittiska bilmärken som Jaguar och Aston Martin.

– Veteranbilar håller jag mig dock borta ifrån. Jag är ingen mekaniker så jag vill ha bilar som fungerar, inte bilar att meka med.

– När jag var liten fantiserade jag om att bli endera Formel 1-förare eller stuntman, så på många sätt har mina barndomsdrömmar gått i uppfyllelse eftersom jag får köra snabba bilar och göra vansinniga stunts nästan varje dag i mitt arbete. Privat kör Jason oftast sin Audi S8, men någon racerfart blir det inte.

– Nej. Jag lyssnar på bra musik i bilstereon och tar det lugnt i trafiken. Jag kör försiktigt som en gammal gubbe, det är säkrast så.

Modemedveten
Jason flinar. Han har den ironiska brittiska humorn och verkar inte ta sig själv på alltför stort allvar. Som när han får frågan om han alltid varit modemedveten. Då skrattar han stort och berättar att hans mamma var sömmerska när han växte upp och som vuxen uppskattar och beundrar han det skickliga hantverket, men som liten hatade han att gå klädd i
mammas hemsydda kläder.

– Så fort jag blev gammal nog att välja mina egna kläder så blev det märkesjeans! När man ber honom beskriva sin personliga stil kommer svaret snabbt:

– En figurnära skjorta och skräddarsydd kostym slår allt. Till vardags är jag mest klädd i jeans och träningsskor, och därför känns det extra kul att sätta på mig kostymen när det är fest eller galatillställningar. Accessoarerna är viktiga, tycker Jason, men det får inte bli “för mycket”. Solglasögon har han på sig för det mesta. Dels för att han tycker att det är snyggt och för att det passar i soliga Kalifornien. I övrigt älskar han dyrbara klockor. Han har bland annat flera Rolex-klockor och en Patek Phillippe-klocka. Jason gillar en manlig avslappnad look och det finns vissa saker han
aldrig någonsin skulle sätta på sig.

– Du kommer aldrig att få se mig i ett par stentvättade jeans och blommig skjorta, skrattar han. Håller sig i form för jobbet Jason fyller 48 år i sommar och han erkänner att det emellanåt känns i kroppen att spela in actionscener varje dag i flera månader i sträck.

– Jag har oerhört stor respekt för stuntmän och stuntkoordinatorer. Det är tack vare deras hårda arbete och noggranna förberedelser som actionscener på film ser så äkta ut som de gör. De som jobbar bakom kulisserna med action får inte så mycket cred som de borde. Jason tränar inte på något glassigt Beverly Hills-gym utan på ett lite sunkigare gym i närheten av LAX-flygplatsen där nästan bara stuntmän tränar.

– Det är kul. Jag gillar atmosfären och vi tränar, svettas och snackar stunts. Det är kul. Träningen inför filmer ser olika ut beroende på vilken slags stunts och slagsmålsscener som krävs.

– Jag tränar mycket boxning, judo och olika kampsporter. Det är ganska blandat. Hela grejen med hur jag slåss är att det ska se äkta ut men det får inte skada mina medskådespelare.

Den svärande actionskådisen
När man samtalar med Jason svär han nästan hela tiden och det kan ibland bli ett problem för honom. När jag träffade honom på inspelningsplatsen av den brittiska heist-filmen The Bank Job, en av de få filmroller Jason gjort som inte är actionrelaterad, skulle vi göra en tv-intervju som planerades att visas på dagtid på brittisk tv och det var viktigt att han inte svor under vårt samtal framför kameran. Det visade sig vara näst intill omöjligt. Jason fick nästan panik över att han inte kunde yttra en enda mening utan att säga ‘fuck’ minst tre gånger. Vi skrattade båda gott åt missarna och efter otaliga omtagningar och många gapskratt gick det vägen, men när kameran stängts av berättade Jason att han är väldigt
lättstressad och oerhört självkritisk.

– Jag vill göra rätt. Jag vill vara bäst. Så är det bara. Det är det som driver mig framåt är det som driver mig framåt.
Samtidigt har han inga illusioner om att byta genre. och bli en Oscarvinnande skådespelare i historiska dramer.
Han beundrar skådespelare som Robert De Niro, som han spelade mot i Killer Elite, men han har inga planer på att
konkurrera med De Niro om framtida roller.

– Jag har hittat min nisch och är nöjd med den. Jag är ingen ‘method actor’ som Robert De Niro som kan för London och Los Angeles Som alla skådespelare jobbar Jason stenhårt med filmer i flera månader i taget. Dessemellan är han ledig. Tidigare passade han då på att dricka öl och strunta i att träna, men ju äldre han blir desto mer noggrann är han med kost och träning.

– Jag äter nyttigt för det mesta och är måttlig med alkoholen och när det är dags att komma i form inför en filminspelning blir jag ännu mer disciplinerad. Då är det träning och protein- och grönsaksrik kost som gäller. När Jason är ledig hänger han gärna på stranden, träffar vänner och tar det lugnt. Han är bosatt i Los Angeles men har bostad även i London. När han är ledig reser han gärna hem till den brittiska huvudstaden och umgås med familj och vänner. Senare i år dyker Jason upp i actionkomedin Spy (mot bland andra 50 Cent, Jude Law och Björn Gustafsson) och nästa år dyker Mechanic 2 upp på bio, där Jason för andra gången spelar huvudrollen. Vad som händer efter det vet han inte ännu. Drömmer du om att spela den ultimata engelska actionhjälten James Bond?

– Hum. Nä. Jag är killen som kör snabba bilar och vinner alla slagsmål men som inte riktigt får tjejen på slutet. Jag är nog mer den som dricker Heineken när Bond dricker champagne. Och det är inget fel med det.

OM JASON
NAMN: Jason Statham
FÖDD: 26 juli 1967
FLICKVÄN: Modellen och skådespelerskan Rosie Huntington Whiteley.
AKTUELL: Fast & Furious 7 går upp på svenska biografer den 1 april.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta