0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Henrik Lundqvist – stilikon och hockeylegend

Our Friends

Den svenska industrisemestern börjar lida mot sitt slut. På Göteborgs gator, torg och spårvagnar trängs dock fortfarande glassätande och shoppingsugna turister och barnfamiljer på väg till Liseberg. Några kilometer västerut, i kvarteret Klippan alldeles intill Älvsborgsbron, råder en helt annan aktivitet. En av världens bästa och garanterat mest välklädda hockeymålvakter ska fotograferas i höstens nyheter från Stayhard. Vi fick en pratstund med Henrik Lundqvist mellan klädbyten, poseringar och takklättringar.

Text: Pål Johansson
Foto: Jörgen Brennicke

HENRIK KÄNNS HARMONISK. Han har varit i Sverige sedan säsongen tog slut i maj, solbrännan och semesterstubben sitter där den ska och han är både avslappnad och ödmjuk, trots det ganska tajta tidsschemat. Att han är van att stå framför kameran och har koll på det han gör märks tydligt. Bilderna knäpps i en rasande fart utan större invändningar från fotografen.
– För mig är det extremt viktigt att få ett miljöombyte efter säsongen. Att få mer tid för familjen, kunna slappna av och ladda batterierna och samla inspiration och kraft inför den kommande säsongen. Göteborg har varit min bas under de senaste 18 åren, och i och med att jag har ett lantställe i Onsala så känns det lite som att komma hem.

HENKE FYLLDE 34 i våras och ska snart påbörja sin elfte säsong i New York Rangers. Han har fem år kvar på kontraktet och har inte börjat fundera på något avslutning på karriären.
– Jag trivs väldigt bra i New York, både på och utanför rinken. Jag har också märkt att jag i dag uppskattar andra saker som jag tidigare tog mycket lättare på, som till exempel att vara del av en välskött och proffsig organisation. Förr lade jag mycket mer fokus på mig själv, men i takt med att jag blivit äldre och bildat familj så har prioriteringarna ändrats och jag ser saker som är viktigare.
Så några eventuella planer på vad som kommer hända efter hockeykarriären har han inte.
– Det är här och nu som gäller. Gnistan är densamma som tidigare och målsättningen är fortfarande att leverera, få vara skadefri och trivas med det jag håller på med. I den här branschen är det jättesvårt att veta vad som kommer hända, så mitt fokus är alltid ett år i taget och att fortsätta utvecklas. Drömmen är självklart att vinna Stanley Cup med Rangers.

FINNS DET FORTFARANDE SAKER ATT FÖRBÄTTRA
– Ja, absolut. Dagens målvakter blir allt bättre så det är otroligt viktigt att alltid sätta den pressen på sig själv och inte bli bekväm. Jag lägger upp träningen på samma sätt i dag som tidigare, slipar på detaljer och förbättrar tekniken. Det finns alltid småsaker att finjustera.
Han kommer in på hur uppväxten i en sporttokig familj uppe i jämtländska Åre format både honom och syskonen. Systern Gabriella spelade tennis och den 40 minuter yngre tvillingbrodern Joel var en lagkompis ute på isen.
– Det var mycket sport överlag och vi tävlade i allt, hela tiden. Det var otroligt sporrande att alltid ha någon att mäta sig mot och man fick samtidigt enormt mycket stöttning och hjälp av varandra.

FINNS DET NÅGOT DU INTE KOMMER SAKNA NÄR DU LÄGGER PLOCKHANDSKE OCH STÖT PÅ HYLLAN?
– Det är nog att vara så låst under lång tid. Vi går verkligen all-in från september till juni, beroende på hur långt slutspelet blir. Det är ett extremt komprimerat schema där det aldrig ges tillfälle att ta några semesterdagar eller vara sjuk. Nu när jag har två små döttrar är det givetvis ännu jobbigare att ligga ute på bortaturnéer och kunna vara närvarande. Så att kunna ha mer fritid med familjen är väl det jag kommer uppskatta mest.

Även om han utsetts till en av världens bäst klädda idrottsmän i ansedda tidskrifter som Sports Illustrated, Vanity Fair och Forbes så hävdar han själv att han är långt ifrån en modeexpert som slaviskt följer trender. Så någon stilguru som lagkompisarna kommer för tips och råd är han inte.
– Ha ha, nej. Jag vet vad jag själv gillar men har ju ingen aning om vad som funkar för andra. Däremot händer det att jag diskuterar kläder och mode med några av lagkompisarna som är lite mer intresserade. Det är alltid kul och inspirerande.
Han berättar om de första säsongerna i Nordamerika, då kontrasterna mellan konservativa amerikaner och kanadensare och mer modeintresserade européer var större än i dag.
– Hockey är ju en ganska traditionell sport, och förr var väl spelarna stöpta i ungefär samma form. Så det är klart att man fick en del gliringar när man som europé kom in och inte klädde sig enligt mallen. Men det har hänt extremt mycket sedan dess och i dag har gränserna suddats ut allt mer. Fler har fått upp ögonen och vidgat vyerna inom kläder och mode, så nivån har definitivt höjts.

VILKA I LAGET HAR STÖRST RESPEKTIVE MINST KOLL?
– Det är väldigt varierande och det är svårt att säga om det är någon som sticker ut åt den ena eller andra hållet. Sedan är det ju en ganska hög omsättning på spelare där borta, med många som kommer och går. Det man kan säga är däremot att folk är mer modemedvetna i dag och hämtar inspiration utanför hockeyvärlden.

Han menar att han aldrig haft någon speciell modeförebild, men att David Beckham var en ögonöppnare under gymnasieåren.
– Det är klart att man i den åldern inspirerades av honom, både vad gäller kläder och frisyrer. Han lade ribban för vad som gällde just då och påverkade en hel generation. Sedan är man kanske inte alltid så stolt när man kollar på bilder av sig själv från den tiden, men sånt hör ju till. I sena tonåren testade man ju sig fram och gjorde en del modemissar innan man till slut hittade det som kändes bra.

Senare hamnade fokus istället på en välkänd engelsk agent. Bondfilmernas snygga produktplacering av kläder, tekniska prylar och bilar fascinerade och Henrik tilltalades av den stilrena och klassiska estetiken. Det är också i just snygga tidlösa kostymer som man ofta ser målvaktsgiganten.
– Jag trivs väldigt bra i kostym och bär det nog 4-5 dagar i veckan under säsong. I övrigt så har jag väl inga direkta favoritplagg utan varierar ganska friskt. Jag älskar kläder och använder det jag gillar som sitter bra. Ofta kan man ha en uppfattning om plagget när det hänger på galgen och en helt annan när man väl testar det, både positivt och negativt.

HUR MÅNGA KOSTYMER HAR DU HEMMA I GARDEROBEN?
– Ingen aning faktiskt. Vi har precis flyttat så mycket ligger fortfarande nedpackat, men det är nog en ganska gedigen samling. Jag är överlag ganska dålig på att slänga kläder som jag gillar och brukar alltid uppdatera och fylla på med ett gäng nya varje år.

Att leva i världsstaden New York gör också att möjligheterna till inspiration är enorma. Han uppskattar även att acceptansen är högre och att det är svårt, om ens möjligt, att sticka ut.
– Det är det jag älskar med New York. Vem du än är och hur du än klär dig så kommer du att smälta in. Även den mest absurda outfiten blir helt normal och passar in på ett skönt sätt.
Även om han själv varierar mycket så återfinns flera svenska varumärken bland de personliga favoriterna.
– Jag tror att man omedvetet blir lite mer patriotisk som svensk när man bor utomlands, det blev jag i alla fall. Sverige har extremt många duktiga designers.

Som framgångsrik och stilsäker förebild saknas det givetvis inte anbud från företag som vill synas tillsammans med honom. Men han väljer sina uppdrag med omsorg.
– För mig är det viktigt att det först och främst känns rätt. Jag tackar aldrig ja till någonting enbart för pengarnas skull, om det inte är något jag tycker verkar kul eller kan stå för. Man känner ganska snabbt om det finns ett intresse eller inte.
Några som dock lyckades fånga hans intresse var Göteborgsbaserade Bread & Boxers, ett klädmärke startat 2009 av Alexander Palmgren och Henrik Lindahl.
– Det hela började väl för omkring 10 år sedan när jag lärde känna Alex och Henrik i Göteborg. Sedan dess har vi sprungit på varandra lite titt som tätt genom åren, och de har berättat om konceptet och idén bakom varumärket. Jag gillade deras driv och konceptet med enkla och sköna plagg som går att kombinera med det mesta, så för 2,5 år sedan beslutade vi oss för att starta ett samarbete där jag gick in som delägare. Tanken är att jag under de första åren ska hjälpa till med marknadsföringsdelen för att senare mer gå in i delägarrollen.

Han berättar att det så här i början blir mycket att se och lära, sätta sig in i branschen och hjälpa till med det han kan. Men samarbetet handlar även om att han får vara med och påverka och fatta beslut inom bolaget.
– För mig är det viktigt att få till ett långsiktigt samarbete med en tydlig plan. Grunden i varumärket fanns ju redan där, så nu ska det bli kul att se hur vi kan utveckla det och ta det till nästa nivå. Att Alex och Henrik är så lätta att arbeta med och att vi dessutom har kul när vi ses är en nog så viktig förutsättning.

Fotografen ropar och Henke skyndar iväg för plåtningens sista bild – uppe på ett förrådstak. Efter lite klättring och hjälpande händer från assistenter och stylister är kameraman och NHL-målvakt på plats för reportagets finalbild. Några minuter senare är allt spikat, Henrik tackar för sig och hastar vidare.
Innan han går hinner vi flika in en fråga om hans tankar inför det stundande World Cup och de nya inslagen i turneringen.
– Det ska bli väldigt spännande med en turnering där alla stjärnor är med. Det är verkligen de bästa som möts, vilket är väldigt kul. NHL-organisationen har varit drivande för att få till turneringen, och jag tror den kommer att gynna både hockey i stort och NHL som liga. En kul nyhet är att det förutom de sex stornationerna även blir ett Europalag och ett Nordamerikanskt U23-lag. Det blir intressant att se hur de gör med nationalsångerna för de lagen, avslutar Henrik med en glimt i ögat.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta