0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Gör som en barberare

Our Friends

Håkan brinner för hår och har sedan sju år tillbaka drivit en av Stockholms mest populära barbershops. Stayhard Magazine har träffat honom för att ta del av hans kunskap kring manligt ansiktshår.

Gör som en barberare
Gör som en barberare
Gör som en barberare

Att kliva in på Barber & Books är som att kliva in i en värld från en svunnen tid då kvinnor klädde sig i raka linjer och män bar låga halmhattar. Det osar 20-talets Manhattan, och musiken som spelas får en att glömma allt vad storstadstempo heter.

Vi är här för att träffa Håkan Ström. En stilig man med glimten i ögat som ägnat 30 år av sitt liv åt att jobba med hår. Han möter oss iförd svarta byxor och vit skjorta, med en kam nedstoppad i bröstfickan.

– Jag har alltid älskat att arbeta med händerna, oavsett material. Att jag fastnade för hår beror nog på min mamma. Hon var frisör och frisörlärare, så jag hängde med henne på salonger och visningar från att jag var fem år. Man kan väl säga att jag redan där och då visste vad jag ville bli, säger han med ett stort leende.

För sju år sedan bestämde han sig för att starta eget, och att det skulle bli en herrsalong var en självklarhet.

– Under hela mitt yrkesliv har jag lagt märke till samma problematik var jag än befunnit mig. Den här branschen är oerhört fokuserad på kvinnor, trots att hälften av kunderna är män. Efter mycket om och men bestämde sig Håkan och hans fru Catharina för att göra salongen så personlig som möjligt. Han älskar hår, hon älskar böcker. Resultatet blev Barber & Books, en sofistikerad barbershop med en charmig liten bokhandel i väntrummet. Det är här vi slår oss ner för att lära oss mer om manligt ansiktshår och hur man ser efter det på bästa sätt.

Skägg
Skägg blir bara mer och mer populärt, och Håkan har putsat en hel del i sina dagar. Man kanske tror att det bara är att klippa och kamma lite för att hålla det i trim, men vi inser snart att det finns mängder av faktorer man bör ha i åtanke om man vill uppnå ett bra resultat.

– Vad många inte tänker på är att det samlas döda hudceller i skägget, vilket gör att man upplever att det ”dammar”, säger Håkan. Han förklarar att den mest effektiva lösningen på ett sådant problem är att först ryckta skägget med en borste av naturhår, inte syntet eftersom det förstör huden, och därefter tvätta sig med ett välgörande schampo anpas sat för torr hårbotten. Gör man detta en gång per dag så återställs balansen och man slipper vita flagor på kragen. När det kommer till att ansa skägget tycker Håkan att man bör tänka två gånger innan man förser sig med redskap.

– Billigt håller inte i längden. Skäggstrån är mycket tjockare än de man har på huvudet, så se till att införskaffa en maskin med en något starkare motor och med blad som orkar skära igenom skägget. Men innan man börjar skulptera sitt skägg, oavsett om man använder sig av sax eller maskin, ska man ta till borsten.

– Borsta upp skägget så att det sväller så mycket som möjligt. Det underlättar hela processen.

Stubb
En välvårdad stubb kommer man långt på. Det är en look som utstrålar manlighet och som passar de allra flesta. Men precis som med ett skägg är det svårt att få till ett fulländat resultat.

– För att få en jämn och snygg skäggstubb behöver man en bra trimmer med en ställbar hylsa och ett hårdmetallskär. De kostar lite mer än trimmers med pressade plåtskär, men det är det värt, säger Håkan.

Mustasch
Allt fler vågar sig på en mustasch, och de trendigaste just nu är tangorabatten och knävelborren. Tangorabatt är en tunn och smal mustasch som ligger som ett streck utmed överläppen, medan knävelborren är en uppåtvriden och något tjockare variant. Båda kräver noggrannhet och stor omsorg, liksom alla typer av mustascher.

– När det kommer till att trimma en mustasch är det säkrast att använda sig av kam och sax. Kamma mustaschen och jobba med toppen av saxen för att slippa ränder och fula hack. Håkan förklarar också att om man vill forma sin mustasch, och se
till att den håller sig i skick hela dagen, ska man även förse sig med ett bra mustaschvax.

Se hela vårt sortiment för rakning här

Sharing is caring

  Dela     Tweeta