0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Stilbildande filmer & serier

Our Friends

Utsvängda brallor, pastellfärgade kavajer och pilotglasögon. Hollywoods historia är full av filmer och tv-serier som satt modetonen för såväl samtid som framtid. Vi listar de mest ikoniska.

Text: Niklas Simonsson
Foton: Shutterstock / Miramax / Universal Paramount Pictures / HBO Nordic

PULP FICTION

VAD HAR PULP FICTION INFLUERAT?
Vänd på frågan: vad har Pulp Fiction INTE influerat? Tarantinos mästerverk från 1994 var en adrenalinspruta rakt in i Hollywoods hjärta. En käftsmäll som kunnat väcka en komapatient. Helt hänsynslöst kördes 40 års västkultur i en mixer och spottades ut på bioduken.
DEN ENKLA SVARTA KOSTYMEN till vit skjorta, burna av Samuel L Jackson och John Travolta, fick en enorm renässans bland unga män. Året efter kopierade till exempel Kent klädseln rakt av när de släpptes sitt debutalbum. Filmvärlden kan delas in i ”före och efter Pulp Fiction”. Och då har vi inte ens nämnt soundtracket…

TOP GUN

TOM CRUISES ROLLFIGUR kapten Pete ”Maverick” Mitchell landade mitt i 80-talet med ikoniska Aviators och såg ensam till att rädda Ray Ban. Discon och 70-talets utsvävade solbrillsestetik hade nästan grävt graven för varumärket. Men det blev discon som kraschlandade, medan Ray Ban fick ny luft under vingarna och reste sig likt en Fenix – hand i hand med Tom Cruise stjärnstatus.
IDAG ÄR DERAS eklektiska och stilrena produkter ett måste i varje modern mans grundutbud. Den lätta Aviator- bågen är bevis på att äkta kvalitet inte har något bäst före-datum.

MIAMI VICE

GRÄLL PASTELL UTAN IRONI. Miami Vice kullkastade klädnormen för 80-talsmän och blev med sin färgrika palett en trendsättare världen över. Seriens logga säger väl allt? Lila och limegrönt samsades bland Floridas palmer, flamingos och flärd. Den stenhårda snutduon Crockett och Tubbs hade gissningsvis tv-världens dittills högsta klädkonto. Ibland kändes seriens handling sekundär till Don Johnsons val av kavajer.
MIAMI VICE VAR ANLEDNINGEN till att män vågade bära starka färger till vit kavaj, vilket reflekteras ända fram till dags dato. Serien förändrade även helt synen på musiksättning av tv-program.

MAD MEN

ÄR DON DRAPER 2000-TALETS mest väldressade tv-karaktär? Högt troligt, oavsett vilken säsong av ”Mad Men” du avnjuter. Klanderfritt klädd, i allt från smoking till tvåknäppt kavaj eller casual fritidspiké. Seriens odyssé genom 60-talet satte åter strålkastarljuset på det raka och klassiskt stilrena. En värdig revival utan skrikiga loggor, hästpolospelare eller latitudsiffror smetat över plaggen.
MR DRAPERS COOLNESS får väl de flesta av oss att vilja börja röka och sänka tisdagens första cocktail lagom till lunch. Huruvida vi skulle komma undan med det eller inte är en annan femma.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta