0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Burgare, hummer och entreprenörskap

Our Friends

Redan som 16-åring hade Pontus Frithiof en tydlig plan: han skulle driva restauranger. Genom hårt arbete och bra mentorer har han lyckats med råge. I dag tar han sig även an en ny typ av utmaning: bristen på utbildad personal i krogbranschen.

Pontus Frithiof är bekymrad.
– Krogbranschen står inför stora utmaningar, svårigheterna att hitta personal är ett jätteproblem. Man beräknar att branschen har behov av 50 000 nyrekryteringar de närmaste fem åren. Han anger restaurangexplosionen de senaste åren som en anledning till det. Det finns helt enkelt fler jobb än det finns utbildade.
– Det finns inte tillräckligt många som motsvarar de krav som finns i branschen. För att råda bot på personalbristen har Pontus gått med i ett initiativ som tittar på framtiden för branschen och på olika nya varianter av utbildningar.
– Kockbristen är stor, men precis all personal behövs. Antalet restauranger kommer inte bli färre, och bara i det befintliga beståndet saknas det 50 000 personer.

Hur ska man göra om man vill börja jobba inom restaurangbranschen?
– Just nu finns det inga tydliga vägar att gå och det är ett jätteproblem, branschen har inte råd att tacka nej till någon. Här har vi verkligen en framtidsbransch, där du inte utbildar dig förgäves. Vi kan mer eller mindre garantera jobb till alla som utbildar sig, är du duktig kan du till och med löneförhandla.

För att passa in i branschen är det en fördel om du är social och gillar att träffa folk.
– Det är otroligt roligt att jobba restaurang, man träffar mycket folk, umgås med människor och har roligt tillsammans. Sedan måste du klara stress, för det blir en del av den varan.
Själv kom Pontus på att han ville bli kock och krögare redan vid 16 års ålder. Han hade tidigt en ambition om att komma långt, var målinriktad och jobbade hårt.

– Min plan var klar. Jag skulle driva egna restauranger. Han hoppade av restaurangskolan och började efter en praktik jobba i köket hos den berömda kocken Erik Lallerstedt. Där lärde han sig grunderna och en hel del om branschen. I 20-årsåldern testade han sina vingar. Bland annat startade han en catering-firma i Paris som riktade sig till svenskar som bodde där. Firman gick bra, men det här var innan Sverige var med i EU och till slut
blev det för krångligt med arbetstillstånd. Pontus sökte sig vidare och jobbade bland annat med Leif Mannerström i Göteborg och på en krog i Bryssel. 1996 kom han tillbaka till Stockholm och blev köksmästare på Eriks i Gamla stan i Stockholm. Ett par år senare köpte han restaurangen av Erik och startade Pontus in the Green House. Sedan dess har verksamheten växt i olika omgångar och åt olika håll. I dag driver han en rad olika typer av restauranger, från omtalade Burger & Lobster till catering, festvåning och bättre lunchrestauranger.

Är du mest kock eller mest entreprenör?
– Jag vet inte riktigt, jag tycker inte att jag är mer av det ena eller det andra. I grunden är jag ju kock och tycker att det är roligt. Samtidigt ville jag mer än att stå i köket, så entreprenörsandan finns ju där. Det blir inte mycket matlagning i jobbet längre, däremot är jag närvarande i köken och är alltid med och tar fram nya menyer. Jag älskar fortfarande att laga mat, men det blir mest att jag gör det hemma numera.

Är du en tävlingsmänniska?
– Nej, det är inte det som är grejen för mig. För mig handlar det mer om drivet framåt, det har jag alltid haft. Jag vill vara med och förändra och förbättra, både mig själv och mina verksamheter.

För Pontus finns det många olika anledningar till att han tar fram nya koncept. Det handlar både om att fylla en funktion och om att göra avtryck. Senast i raden av nya koncept är Burger & Lobster, som han tyckt verkat spännande sedan första gången han hörde talas om det. En lycklig slump kan man nog därför kalla det när Thomas Dahlstedt (som har lång erfarenhet av att driva restauranger) hörde av sig precis i samma veva som Pontus bestämt sig för att stänga Pontus! i centrala Stockholm och hitta på något nytt där. Thomas hade en idé om att ta Burger & Lobster till Sverige och tyckte att lokalen skulle vara perfekt för det.
– Vi måste göra detta tillsammans sa vi och på den vägen är det.

Hur ser en typisk dag ut för dig?
– Det finns ingen typisk dag, det är det som är så fantastiskt med mitt jobb. Ta den här veckan som exempel, i måndags var jag restaurangen på morgonen, hade ett lunchmöte med vd:n på Tv4, fler möten på eftermiddagen, bland annat om ett nytt projekt och sedan tillbaka till restaurangen på kvällen. Igår var jag på ett kulturmöte om tre herrgårdar i Sörmland som jag sitter i styrelsen för. Jag älskar att jobba såhär, men jag förstår om det inte passar alla, att det kan kännas splittrat att jobba så.

Vad gör att du trivs med ditt jobb?
– Oj, det är en stor fråga. Men jag skulle säga att det är att jag hela tiden får jobba med saker jag tycker är roligt. Jag känner att jag gör nytta och får jobba med fantastiska människor.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta