0

 • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

 • 1-3 dagar leverans

 • 30 dagars returrätt

 • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
 • 1-3 dagars leverans
 • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Andreas Wijk

Our Friends

Andreas Wijk har dukat upp för lunch i sin nyrenoverade lägenhet när Stayhard kikar in. Hans lägenhet är lika trendig som hans Instagramkonto och Andreas personliga stil skiner igenom som en röd tråd i hela lägenheten. Egendesignade neonskyltar, en cykel på väggen och en meny för sina gäster är bara några av detaljerna som gör att man förstår att här bor en kille som har koll.

TEXT: KAROLIN CHAMBEL
FOTO: STEFAN SNYMAN
STYLING: DIOS MIO
MAKE UP: EVELINA

HUR BÖRJADE DITT INTRESSE FÖR MUSIK? - Allt började i kyrkan där jag började sjunga redan som 7-åring. Jag var med i något som hette ”gospel kids” och fick ett solo i någon David och Goliat teater. Det var ingen som pushade mig att gå upp på scen utan jag tog för mig när jag fick chansen. Jag är så tacksam att jag fick tillgång till den scenen när jag var så liten. De små stegen har verkligen format mig till att bli den jag är i dag.

Hur var det att växa upp med en pappa som arbetade som pastor? - Jag har haft den bästa uppväxten någonsin. Mina föräldrar har varit väldigt tydliga med att det är viktigt att det är jag själv som väljer vad jag vill tro på, vilket nog har genomsyrat hela mitt liv även om de alltid delat med sig av vad de tror på. Deras värderingar är nog något som aldrig kommit rubbas ur mig. Men i min tro så har de bara lagt grunden och sedan fortsätter jag att tro på mitt eget vis.

Ser du en kontrast om du jämför dig själv med en vanlig kille? - Jag tror verkligen att det var meningen att jag skulle ha den uppväxten som jag haft. Jag har blivit matad med så mycket gott hela mitt liv. Min pappa har alltid uppmuntrat mig och jag tror inte att jag hade varit redo för den här världen om saker varit annorlunda. Jag hade inte klarat att vara den här modemodell och sång-Andreas som jag är idag, jag hade nog svävat iväg och fokuserat på fel saker. Jag har fått en trygg och kärleksfull uppväxt som har gjort mig redo för det här.

INSPIRERAS AV ANDREAS WIJKS STIL:

Vad tycker din familj om ditt val av yrke?- Min pappa är mitt största fan. Han har stöttat mig i allt och jag hade inte varit där jag är idag om det inte vore för honom. Han har varit den där föräldern som fått mig att inse att saker och ting kommer bli bra när de varit jobbiga. Han var den som skjutsade mig till talangjakten när jag var liten och har alltid peppat mig att våga ta nästa steg. Det har varit helt underbart att ha honom vis min sida hela vägen.

När du bodde i Göteborg så sade du att du uppskattade distansen från mediabubblan i huvudstaden, men nu så bor du i Stockholm. Är du en större del av media bubblan nu? - Jag är nog lite mer en del av bubblan, men om jag skulle jämföra mitt liv då och nu så är det en stor lättnad. Istället för att vara i Stockholm under korta perioder med en kalender som var helt proppad med möten, plåtningar och event så har jag nu möjligheten att dela upp det och komma hem till mitt och få andas. Jag bara älskar konstrasterna i mitt liv i Stockholm, och det här året har varit en fantastisk resa. Jag saknar självklart min familj och mina vänner i Göteborg men jag förutom det så har jag allt jag behöver här i Stockholm. Jag måste få göra en SHOUTOUT till alla Göteborgare där ute att de borde ha en bättre syn på Stockholm. Det finns en puls här som får mig att känna WOW. Stockholm har ett driv, en känsla och en mentalitet som kan jämföras med ett litet New York i en skandinavisk anda, och jag bara älskar det.

Vad är vill du förmedla i dina kanaler? - Jag sysslar med saker som är väldigt ytliga, men jag känner att i den världen så får jag hela tiden komma igenom med något som kan betyda någonting. Jag vill inte vara en annan person. Man ser ytliga modebilder av mig men inom mig som person så kommer jag aldrig vara något annat än den jag är, och då vill jag bara sprida något gott. Det som blir så tydligt för mig är att det handlar om de människor jag möter och det har blivit så otroligt viktigt för mig att se alla människor lika och se dem för det de är och det de gjort.

Hur vill du att andra människor skall se dig? - Egentligen bryr jag mig inte alls om hur de ser på mig utan för mig handlar det om hur andra människor känner sig i min närhet. De ska känna att de betyder något och alltid kunna vara bekväm med mig.

Vad var det som fick dig att börja arbeta med mode? - Jag startade en blogg i januari 2009 och det förändrade hela mitt liv. Jag såg att tjejer i bloggvärlden kunde leva på detta och insåg att det var ett typ av jobb att vara bloggare och det blev min morot som fick mig att vilja lyckas. I september samma år som jag startade var jag nominerad i Blogg Awards.När jag tänker tillbaka på det så känner jag bara WOW! Att jag var så driven som sextonåring! Jag är stolt över att jag gjorde det och att jag orkade. Det handlade aldrig om att våga för mig utan om att göra det bra. Jag har aldrig brytt mig om vad andra tycker så att vissa tyckte jag var en fjant som tog bilder på själv och klinkade på ett piano gjorde mig inget alls.

Jag var nog inte så intresserad av mode egentligen men mitt kreativa och estetiska intresse fanns där och det var det som drev mig framåt. Jag har alltid varit väldigt kreativ och framför allt så var jag driven. Jag minns så väl när vi hade ”roliga timmen” i skolan. När det var min tur att hålla i den så hade jag förberett mig i en månad innan och spelat in filmklipp till mina klasskamrater, och ordnat med ambitiösa lekar. Mode blev ännu ett kreativt fönster att kunna skapa något i.

Om du bara fick bära ett varumärke i ett helt år, vilket skulle det vara? - Oj, min garderob består till största delen av Acne och H&M. Men jag kan inte välja, det är för svårt. Jag skulle säga att av svenska varumärken så tycker jag om Acne och H&M, det är lätt att hitta något på H&M om man behöver en tröja eller så, men sedan tycker jag även om flera internationella varumärken. Givenchy är en klar favorit men jag älskar också sportmodet och varumärken som har med det att göra som till exempel Nike, Adidas m.fl. Jag är så sjukt spretig i min stil och känner för olika saker varje dag
.
Om du skulle sätta dina designerdrömmar på papper, hur skulle de se ut? - Okej, då är det business också och då ska jag sälja en hel kollektion. Jag skulle gå tillbaka till den jag är och jag är egentligen ganska stilren i min approach. Jag skulle hitta plagg som är så pass enkla att man skulle kunna ha dem ”everyday”. Men fokus skulle ligga på sådana extrema, grymma detaljer som gör att det inte går att jämföra dem med andra plagg. Det är plagg som har kvalitéer och en skärning som känns unik. Jag bara älskar vardagsplagg som har det där extra som gör att det är den man vill välja varje dag. Jag måste nog ge mig confidence och säga att om jag skulle göra en kollektion så skulle den bli riktigt bra.

Vad skulle det vara dina ”key items”? - Om man kollar tillbaka på vad följare har tyckt och och lyst upp i min stil så är det ofta saker som den där jackan eller de där byxorna. Mycket är saker jag skapat själv, till exempel ett par byxor som jag målade på som blev en riktig hit. Alla frågade vart jag fått tag på dem och jag svarade ”Det går inte, jag har gjort dem själv”. Wller den där jackan jag klippte sönder. Jag skulle tänka utanför boxen men ändå gå i en typisk Andreas Wijk anda, haha.
Vad är det bästa vs sämsta med ditt yrke idag? Det bästa är att jag får arbeta med något som jag brinner för och ett stort plus är att det ger mig ett väldigt varierande och fritt liv. Ingen dag är lik den andra och jag får träffa en väldig blandning av människor. Att jag får jobba med så många starka varumärken och profiler är så häftigt. Jag trodde inte att jag skulle hamna här. Det värsta är att det alltid finns en rädsla för att bli missförstådd av någon, det värsta som kunde hända är att någon skulle tro att jag ville dem illa.

Förutom mode har du ju ett stort musikintresse och är själv artist och låtskrivare, berätta mer om det? - Musik har alltid varit mitt största intresse och är något jag jobbat på i så många år. Det är dock en helt annan bransch än modet och här har jag varit igenom både dalar och toppar. Inom en framtid släpper jag min första musik.

Vad vill du uppnå med din musik? - Jag önskar och hoppas att min musik kommer kunna betyda något. Jag försöker dela med mig av något ärligt och samtidigt ge hopp. Jag började skriva musik när jag hade signat mitt första kontrakt i LA. Där sattes jag i situationer där jag var tvungen att vara kreativ på ett sätt jag aldrig varit förut. Det utvecklade mig så mycket och lärde mig hitta vad jag ville göra som artist.

När kommer vi få höra något nytt ifrån dig? - Förmodligen kommer jag släppa min första singel 2017.

ÅTTA SNABBA:

 1. Göteborg eller Stockholm
 2. Storstad eller Sandstrand
 3. Saltvatten eller Sötvatten
 4. Gitarr eller Piano
 5. Digitalt eller Vinyl
 6. Chinos eller Jeans
 7. Skinnjacka eller Bomberjacka
 8. Sneakers eller Boots

Sharing is caring

  Dela     Tweeta