0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Alexander Skarsgård

Our Friends

Svenska, manliga skådespelare har genom tiderna oftast spelat östeuropeiska banditer i amerikansk film. Alexander Skarsgård är ett undantag. Vår svenska stjärna är Hollywoods nya favoritskådis. Han har visat att han kan tackla alla slags roller, från snygga tonårskillen i diverse svenska, romantiska komedier, sexig vampyr i amerikanska tv-serien ”True blood”, sci-fi-dramatik i Lars von Triers ”Melankolia” och i bioaktuella filmen ”Battleship”, där han spelar en amerikansk marinofficer och pratar med en övertygande och perfekt amerikansk accent.

Alexander Skarsgård

Alexander entrar mötesrummet på Universal Studios i Los Angeles iklädd en mörkgrå flannelskjorta från Burberry och ett par mörka jeans från Whyred. Min första fråga när han satt sig ner är om han ofta blir ombedd att bita random tjejer.
– Det händer då och då att tjejer vill att jag ska bita dem på halsen. Men det har inte hänt ännu. Det skulle inte se något vidare ut på paparazzibilder om jag låtsas vara en vampyr och biter unga tjejer, haha.

Alexander är en av Hollywoods mest eftertraktade skådespelare och därmed en del av Hollywoodmaskinen med allt vad det innebär. Men omringad av diverse manager, publicister och personliga assistenter så verkar inte framgångarna ha stigit Alexander åt huvudet. Tvärtom verkar han ta det hela med ett stort lugn. Han är precis lika glad, öppenhjärtlig, trevlig och artig som när han först kom till Los Angeles.

Tack vare ”True blood” är Alexander numera en superstjärna och han har snart tillbringat tio år i USA. I början var det ingen som kände igen honom på stan.
– Det var ganska befriande eftersom jag var van att bli igenkänd hemma i Sverige, säger han. Min pappa är ju kändis och jag var själv skådespelare från unga år. Så att komma till USA där jag fick stå på egna ben och inte vara kändis var nyttigt för mig. Det utvecklade mig som person och som skådespelare. Men nu kan uppmärksamheten ibland vara överväldigande och det känns fortfarande lite konstigt att bli igenkänd. Fast självklart är det smickrande och jag är glad att ”True blood” är så populärt.

I skrivande stund är Alexander mitt uppe i inspelningen av nya avsnitt av ”True blood”. Han har fått några timmar ledigt för att ge intervjuer.
– Arbetsschemat är tufft, berättar han. Det blir långa arbetsdagar och för lite sömn. Livet i Los Angeles är faktiskt inte så glamouröst som många tror.
Merparten av min tid här tillbringas på arbetsplatsen och jag går sällan ut. Barerna och nattklubbarna i L.A. är inte heller så roliga som man skulle kunna tro. De är faktiskt ganska cheesy och eftersom alla i L.A. kör bil stänger de flesta ställen redan halv två. Dessutom spelas det oftast riktigt dålig musik på sådana där ställen. De få gånger jag går ut är det för att kolla in något band.

I ”True blood” spelar Alexander vampyren Eric Northman. Sex är en stor del av serien och hans karaktär har kommit att bli en sexikon över hela världen. Men på det svarar Alexander att han försöker strunta i att karaktären ska vara sexig, det måste komma naturligt annars fungerar det inte, menar han.
– Om man försöker så blir det fel och då känns det fejkat. För mig har Eric mycket gemensamt med ett lejon. En lejonhanne kan ligga i skuggan och se allmänt ointresserad och trött ut. Samtidigt är han på helspänn och kan när som helst, med all sin ståtliga kraft, gå till attack. Eric har i serien en cool stil och Alexander berättar att han arbetar med kostymörerna för att bestämma hur han ska vara klädd.
– Jag gillar hans stil, det är snyggt med svart, skinn och silversmycken. Jag tycker om mode och kläder men min stil privat är ganska enkel och bekväm. När Alexander var tonåring
brukade han låna pappa Stellans kostymer när han skulle gå på uppklädda tillställningar. Nuförtiden har han garderoben full av sina egna snygga, dyrbara designerkostymer. Ofta bär han kostymer från Tom Ford som han beskriver som sin absoluta favoritdesigner.

– Tom Ford är visserligen amerikan, men jag gillar hans design ändå. Annars är jag mest förtjust i skandinavisk design, med raka linjer och välsittande former. Jag gillar sådana kläder som de flesta svenska män gillar.

Alexanders stil är omtalad och den skandinaviskt avskalade och stilrena looken går hem hos amerikanarna. När amerikanska män tidigare försökt imponera med dyrbara klädesplagg och accessoarer, ser de Alexander som en förebild när han visar upp sig i relaxad stil med t-shirt och sneakers. Alexander visar att stil och smak inte alltid måste kosta skjortan – bokstavligt talat. Han berättar att han ofta mixar en outfit och tycker att designerkläder och enklare plagg funkar bra i kombination. Trots att Alexander gillar mode vill han inte beskriva sig själv som en modeslav.

– Mode är kul och jag gillar snygga kläder. Men jag är inte en fanatisk typ som fixar mig i 15 timmar bara för att gå till matvarubutiken och köpa mjölk.
Alexander har i tidigare intervjuer sagt att fåfänga är döden för en skådespelare. Han förklarar vad han menar med det.
– Man är inne på fel spår om man som skådespelare tänker mer på hur snygg man är i betraktarens ögon, än på att spela sin roll trovärdigt. Har du någonsin funderat på att göra dig fulare än du i själva verket är?

– Haha, jag kan försöka men det skulle nog bli svårt. Nej, skämt åsido, jag är den jag är och när jag jobbade i Sverige blev jag mest erbjuden en viss typ av roller, jag fick spela ”den snygga killen”. I USA är det lite annorlunda, jag får göra olika slags roller och det finns ett större utbud av bra material här än i Sverige.

Just nu är Alexander bioaktuell i ”Battleship” som är hans första storbudgetfilm. Han spelar en befälhavare i den amerikanska flottan som tillsammans med sin bror (Taylor Kitsch) och en grupp andra hamnar i konflikt med elaksinnade utomjordingar. ”Battleship” är baserad på Hasbros klassiska spel och för regin står Peter Berg (”Friday night lights”).
– Det var roligt att medverka i något så här storartat, en riktig blockbuster-rulle. En film om att ett land blir invaderat av utomjordingar funkar liksom bara i USA. Att göra samma film i Sverige med den svenska flottan i centrum skulle inte bli lika storartat. Jag gjorde lumpen i svenska flottan så jag vet vad jag pratar om, haha!

Ju mer känd Alexander blir desto fler kvinnor vill vara hans vän – och flickvän. Men när man frågar om hans kärleksliv blir han tyst som en mussla. Det är uppenbarligen inget han önskar att diskutera med journalister.

– Det finns mycket falskhet i Los Angeles, många vill vara vänner med kändisar. Jag är väldigt vaksam och jag tror att jag är ganska bra på att känna om någon försöker bli kompis med mig därför att jag är kändis. Jag tycker
om att möta nya människor och jag vill inte vara nojig, men man märker ganska snabbt om de vill umgås med mig för att de vill att jag ska ta med dem på tjusiga filmpremiärer och sådant.

Om Alexander blir kvar i Los Angeles eller inte får framtiden utvisa. Just nu är det en bra plats för honom att bo på.
– Jag får så många bra jobberbjudanden här och jag vill tacka ja till dem så länge det varar! Men Stockholm kommer alltid att vara hemma för mig, och jag planerar att vara i Sverige i sommar. Men det beror lite på. Kanske dyker det upp ett filmerbjudande som jag bara inte kan tacka nej till.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta