0

SALE - NOW up to 70%     SHOP HERE

Inspiration

Vilken innertemperatur ska kött ha?

Guides

Du har åkt över halva stan för att hitta den perfekta köttbiten och konsulterat sommelier-vännen för det optimala vinvalet. Allt är bäddat för kvällens köttfest. Då vore det lite halvtrist att fejla på att köttet är felstekt, eller hur? Här är innertemperaturerna du behöver kunna för att lyckas med ditt kött.

Text: Pål Johansson

Rätt innertemperatur är avgörande för ett bra resultat på både kött, fisk och kyckling, och därmed en lyckad middag. Steg ett är därför att investera i en bra stektermometer, sedan är det bara att köra igång. Den skillade köttkocken kan avgöra om köttet är perfekt bara genom att känna på det, men det är överkurs.

Säker klassiker? Bästa sättet att tillaga kött upp till 70°C är att bryna det i stekpannan innan det åker in i ugnen på låg värme, 100-125°C. Då behåller det sin saftighet och efterstekningen blir minimal. Steker du i hög temperatur kan innertemperaturen stiga 3-4 grader efter att du tagit ut det. Låt det vila i aluminiumfolie eller fuktat smörpapper i en kvart innan du skär upp det.

Trendigt långkok? - Till hipsterns favorit långkok används kött som kräver en innertemperatur på över 70°C. Undantag är fläskkarré, högrev, fransyska och kalvstek som också gör sig bra i långkoksgrytan. Denna tillagning tar ett tag, men är definitivt värd all väntan.

**Rare, medium eller well-done? - ** Smaken är ju självklart som baken, men vissa typer av kött ska inte serveras för välstekt eller blodigt.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta