0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Vad betyder ”dresscode/klädkod”?

Guides

Du har antagligen redan stött på ordet klädkod i olika sammanhang. Att någon uppmanar dig att ha på dig något speciellt. Men vad betyder det egentligen? Vi knäcker klädkoden och benar ur begreppet.

Klädkod

Text: Pål Johansson

PRECIS SOM DET LÅTER är klädkoden en social kod eller regler för hur du bör vara klädd för att passa in på t.ex. en arbetsplats, bröllop eller begravning. I vissa fall är reglerna oskrivna, som i kyrkan, och i andra fall nedskrivna, som på inbjudningskortet. Vi har nosat upp de fem vanligaste klädkoderna och vad de betyder.

1. Casual, Blazer eller Udda kavaj. Lätt och ledigt. En skön tröja, piké eller skjorta i kombination med en blazer eller kavaj och ett par schyssta byxor. När: Affärssammanhang och andra uppklädda tillfällen.

2. Business casual, Kostym eller Kavaj. Den här koden kan vara lite knepig. Förr var den striktare, men i dag mer ”kostym med valmöjligheter”. Med en kostym i material och färg efter säsong och tillhörande skjorta och slips/fluga kommer du långt. Det får vara mönstrat och färgglatt. När: Sommarbröllop, studentfester, konfirmation och teater.

3. Mörk kostym eller Semi Formal. Här börjar det bli formellt. Enfärgad eller diskret mönstrad kostym i en mörk nyans, vit eller ljus skjorta, slips/fluga och svarta skor. Här klär du dig för att smälta in – inte sticka ut. När: Bröllop, studentmottagningar, dop eller politiska debatter.

4. Smoking eller Black Tie (Tuxedo eller Dinner Jacket i USA och England). På den näst högsta nivån är det smoking som gäller. Eftersom det är ett utpräglat festplagg bör det inte användas före kl 17. Smokingkavaj och byxor med revärer, vit smokingskjorta, svart fluga, näsduk, väst eller gördel och lackskor. Kan även spexas upp med svarta hängslen och manschettknappar. När: Bröllops- och nyårsfester.

5. Frack, Högtidsdräkt eller White Tie. Mer formellt än så här blir det inte. Om du inte är präst eller militär av hög rang så bör du svida om i svart frackkavaj, byxor med sidenrevärer, vit frackskjorta, fluga och väst samt näsduk och lackskor. När: Bal, gala, bröllop och akademiska fester.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta