0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Noga utvalt - stilguide 2014

Guides

Stayhard.se har valt de viktigaste trenderna under våren 2014.

Jeansjackan - plagget som kom för att stanna
Med jeansklädda antihjältar på 1950-talets vita duk blev rebellen personifierad. Denim blev ett sätt för skolungdomar att definiera sig själva, att göra revolt mot den strikta vuxenvärlden som aldrig skulle kunna tänka sig att gå omkring i liknande kreationer. I ett försök att hindra den nya trendvågen från att sprida sig bannlyste man jeans på diverse kaféer och restauranger, men till de vuxnas fasa hade denim kommit för att stanna.

Denimjackan blev minst lika populär som byxorna och det mest hyllade praktexemplaret var Levi’s Trucker Jacket som lanserades i samband med deras klassiska jeansmodell Levi’s 501. Dess ursprungliga design la grunden för varenda denimjacka som följde, och kom att representera allt som gick att representera. Den blev med andra ord en symbol för alla möjliga typer av subkulturer: hippies broderade blommor på den, aktivister målade slogans på den och rockare klippte av dess ärmar och bar den som en väst. Kulmen av rockband som bar jeansjacka nåddes under sent 1990-tal då det norska bandet Turbonegro unisont och enkom bar jeans och jeansjacka (dessutom hade de en låt i repertoaren med titeln Denim Demon). Denimjackans popularitet har inte svalnat. Tvärtom. I dag är det inte bara rebelliska skolungdomar som klär sig i den, utan modemedvetna i alla åldrar. Det är ett tacksamt plagg som passar till det allra mesta.
Tillsammans med skinnjackan i bikermodell är jeansjackan en av de bästa jackinvesteringar du kan göra – den lär aldrig bli omodern och blir dessutom snyggare ju mer välanvänd den är.

Printed tee - mer än bara en t-shirt
Genomslaget för t-shirten kom med 1950-talets ungdomsoch populärkultur. Hyllade filmstjärnor som Marlon Brando och James Dean var frekventa användare av plagget, och de amerikanska skolungdomarna var snabba med att anamma stilen. På så sätt blev t-shirten, precis som denimplaggen, en symbol för tidens ungdomsrevolt. Svarta boots, ett par slitna jeans och vit t-shirt var lite av en generationsuniform.

År 1960 förvandlade John F Kennedy plagget till ett politiskt redskap genom trycket Kennedy for president. Detta taktiska drag, som var en betydande del av kampanjen, ledde till att allt fler började inse t-shirtens möjligheter, såväl politiskt som kommersiellt och kulturellt. Bäraren blev en levande reklampelare, något företag som Disney och öljätten Budweiser var tidiga med att utnyttja.
Senare subkulturer, som punk, surf och rock, har alla markerat sin identitet genom t-shirtens specialtryck. Band och artister trycker än i dag upp t-shirtar som säljs på konserter som den perfekta musiksouveniren, gärna med turnédatum på ryggen. En Rolling Stones t-shirt från

Skinny jeans - smalt mode med bred publik
De smala jeansen introducerades av stjärnor som Roy Rogers, Cisco Kid och Marilyn Monroe. Efter år av löst sittande kreationer tog plagget modevärlden med storm, och dess tighta passform representerade både attityd och sex appeal.
Under 1970-talet blev smala jeans synonymt med bad boys, kanske allra främst på grund av att musikvärldens främsta rockare gärna klädde sig i dem. Mick Jagger, Iggy Pop och Joe Strummer var frekventa
användare och banade för trendvågen som spred sig allt snabbare, även långt utanför musiksfären.

Under 1990-talet dominerade hiphop och grunge, och de smala jeansen överskuggades av baggyvarianter. Men i början av 2000-talet gjorde de comeback bland annat tack vare den hyllade modeikonen Kate Moss som gång på gång fotograferades iförd åtsittande denimbyxor. Hennes dåvarande pojkvän, skandalomsusade Peter Doherty från kritikerhyllade bandet The Libertines, var även han ett stort fan av jeansen och tillsammans utgjorde han och Kate ett av dåtidens mest modeinspirerande
par. Att det var deras favoritplagg rådde det inga som helst tvivel om och modemedvetna runtom i världen följde efter.

I dag är smala jeans minst lika självklara som de lösare varianterna. Den tighta passformen gör sig snyggt på de flesta typer av kroppar. Många modeller, för så väl kvinnor som män, produceras med viss andel stretchmaterial för att få den perfekta passformen för jeansens bärare.

Varför inte kombinera dina skinny jeans med en printed tee och en snygg jeansjacka? Addera ett par Converse eller ett par svarta boots och du har en stilsäker outfit.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta