0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt
Inspiration

Denim - Skötselråd

Guides

Få saker sliter så mycket på jeans som att tvätta dem. Men inte bara det, det är också få saker som är så omdebatterade som tvättråden för dessa ikoniska byxor. Olika experter ger olika råd, de galnaste involverar både frys och badkar för att på ett så skonsamt sätt som möjligt få rent favoritplagget efter en kväll på stan. Att ta till dessa extrema lösningar är kanske inte förstahandsvalet vad gäller tvättråd, därför har vi samlat några mainstream-råd nedan som vi vet funkar.

JEANS I TVÄTTMASKINEN
Det fungerar faktiskt att tvätta dem i en helt vanlig tvättmaskin, men gör det inte för ofta! Undvik i högsta möjliga mån att använda tvättmedel som innehåller någon form av blekmedel, detta kan förstöra jeansens snygga färg. Läs noga igenom innehållet på tvättmedelsförpackningen om du känner dig osäker, innehåll som optiskt blekmedel går helt bort! Tvätta ihop med liknande färger på byxans avigsida (ut och in) i maximalt 30 grader och undvik till varje pris att torktumla byxorna. Låt dem istället dropptorka i rumstemperatur efter att du vänt tillbaks dem till rätsidan.

VÄDRA!
Vädra, vädra, vädra! Det kan sägas vara underskattat men det är en riktigt effektiv metod för att få ett par jeans fräscha igen. Häng ut dem på torkvindan ett tag eller i värsta fall, över fönsterkarmen så den friska luften får göra sitt.

PUNKTTVÄTTA FLÄCKAR
Har jeansen fått fläckar och är i behov av en tvätt? Vänta lite med att lägga in dem i tvättmaskinen, kanske är det möjligt att få bort fläckarna ändå? Använd ljummet vatten och lite såpa eller annan tvål och torka försiktigt på fläcken. Det gäller att vara lätt på handen då ett allt för häftigt gnuggande i värsta fall kan bleka tyget beroende på vilken typ av denim det är. Du kan också testa att använda dig av en våtservett. Är fläckarna av svårare art? Då kan det löna sig att ta dem till en kemtvätt.

OBSERVERA EVENTUELL TORRFÄLLNING
Ett par riktigt snygga jeans kan torrfälla, vilket innebär att de kan färga av sig i tvättmaskinen och på ljusa överdrag. Tvätta därför alltid jeansen separat första gången och var uppmärksam på att inte sitta eller ligga på ljusa underlag. De jeans som riskerar att torrfälla levereras oftast med en liten notis om detta så att du som köpare får den informationen.

ELLER, TA ETT BAD?
För den som är en riktig denimälskare, eller denimhead som det också kallas, kan testa den något annorlunda metoden att bada med dem. Gör det i badkaret, med lite tvål eller såpa, alternativt hoppa i sjön utomhus. Därefter låter du bara byxorna sitta på kroppen under tiden som de torkar, en metod som enligt de riktigt inbitna gör att du får en grym passform på byxorna som dessutom blir helt unik utefter din kroppsform. Detta alternativa sätt att tvätta dem på är helt klart udda men ändå lite roligare än den vanliga tvättmaskinen. Om det däremot känns obehagligt att ha de våta jeansen på sig kan de självklart dropptorka någonstans istället, men det är värt ett försök för att få till en passform som sitter som gjutet.SAKER ATT TÄNKA PÅ

  • Rent generellt kommer alla jeans med specifika tvättråd, du hittar dem oftast på lappen inne i byxlinningen. Följ alltid dessa råd och om du känner dig tveksam så finns alltid kemtvätten.

  • Olika jeanstyper kräver olika sorters tvätt. Var noga med att läsa instruktionerna och ha koll på vilken typ av denim dina byxor är gjorda av.

  • Otvättade jeans, mörkblå jeans och så kallade Raw Denim bör tvättas så sällan som möjligt. Dessa modeller har också större tendens att torrfälla än andra.

  • För att fixera den blå denimfärgen kan du, innan den första tvätten, lägga dem i en blandning av vatten och vinäger. Detta gör att jeansen inte tappar färgen lika snabbt utan behåller sin snygga blåa färg mycket längre. Se till att även här ha byxorna med insidan ut för att skydda jeansens yta.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta