0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Så sabrerar du en flaska champagne

Guides

Lär dig öppna bubblet med klass

Text: Pål Johansson

TILLHÖR DU korksprättarna som amatörmässigt låter de dyra dropparna forsa ur flaskan likt värsta F1-vinnaren? Vore det inte ballare att höja nivån ett snäpp och lära dig öppna champagnen med riktig klass? Vi lär dig sabreringens ädla konst.

Först måste vi kanske reda ut begreppet sabrering. Ordet kommer från franskans sabre (sabel) och är ett sätt att öppna champagneflaskor genom att slå av flaskans hals. Det har sitt ursprung i början av 1800-talet då franska och ryska kavallerister firade sina segrar genom att halshugga champagneflaskorna med sina sablar. Det är faktiskt inte så svårt som det verkar.

Så här gör du:

1. - Välj en champagne eller ett finare mousserande vin, då dessa brukar ha kraftigare glas eftersom de framställts traditionellt med en andra jäsning i flaskan. Då slipper du risken att flaskan splittras om du skulle missa lite. Se också till att den är kyld till 7-8 grader.

2. - Torka därefter av flaskan och plocka bort folie och grimma. Eftersom flaskorna gjuts av två identiska halvor bildas en ”söm” längs med sidan. Leta upp den och rikta den uppåt.

3. - Sätt på dig en käck skinnhandske och håll champagneflaskan i 45 graders lutning. Se till att eventuella polare och husdjur håller sig på avstånd.

4. - Leta fram en gammal sabel eller en riktigt fet kniv. Det finns även folk som sabrerat med mobiltelefoner, men då tappar ritualen lite av sin klassiska touch. Lägg knivens blad på sömmen med den platta sida uppåt, alltså inte eggen.

5. - Låt därefter bladet glida längs halsen till den lilla glasklacken uppe vid korken. Ett stadigt, men inte speciellt hårt, slag mot glasklacken är allt som behövs. Voilà, du har sabrerat din första champagne – nu är det bara att servera det bubblande guldet. Trycket i flaskan kommer blåsa bort eventuellt glassplitter, så du behöver inte oroa dig för att du oaktsamt har haft ihjäl hela kompisgänget.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta