0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Preppa kläderna inför vintern

Guides

Då var det plötsligt höst igen och efter hösten brukade väl vintern komma? Och det är då du ska gräva fram alla vinterkläder igen … Skorna, blev de helt förstörda efter en enda säsong och tvättade du jackan? Det kändes besvärligt att ta tag i allt det då och nu känns det inte direkt lättare, utan nästan ångestladdat. Lugn, allt blir som nytt bara du vet vad du ska göra!

Preppa kläderna inför vintern

Börja med att ALLTID titta på tvättrådslappen, de flesta plagg har tydliga tvättråd med symboler.

Väck liv i din dunjacka

Dun tål vatten, det kommer ju från vattenfåglar! Att tvätta dunprodukter förbättrar egentligen bara produkternas egenskaper, eftersom rent dun isolerar mer luft.
Innan tvätt: Förbehandla gärna fläckar med fläckborttagningsmedel och stäng kardborreband och blixtlås före tvätten.
Tvätten: Använd skonsamt tvättmedel och undvik sköljmedel. Centrifugera sedan länge på högsta varv, lägg direkt över jackan i torktumlaren med avigsidan utåt.
Torkning av jackan: Titta i tvättrådet vilken värme just din jacka tål. Torktumla gärna med några tennisbollar i maskinen, de löser upp klumparna av fuktigt dun. Efter tvätten ska du efterbehandla med impregneringsspray.

Ull

Tvätten: Använd ett fintvättmedel utan blekmedel för alla typer av ull. Annars kan ullfibern bli spröd och glanslös. Vid handtvätt, använd vatten som är cirka 30 grader och låt inte plaggen ligga i blöt. Vrid aldrig ur vattnet utan krama ur i stället. Om man vrider kan fibrerna i garnet “filta” (vilket betyder att ullfibrernas små fjäll fastnar i varandra) och plagget kan förlora formen. Det är också möjligt att tvätta ullplagg i maskin. Använd då ullprogrammet på 30 grader, fintvättmedel och tvättpåse.
Torkning: Återforma det blöta plagget efter tvätt och låt det plantorka så kommer det att behålla sina dimensioner.
Tips: Rätt skött är ullplagg bland de mest hållbara. Smuts tränger nämligen inte in i ullfibern, utan stannar på ytan. Därför kan skakning och vädring många gånger ersätta vattentvätt.

Och så dessa noppor …

Noppor bildas av naturgarnernas överskottsfibrer. När fibrerna utsätts för nötning filtar de ihop sig i små klumpar. De är lätta att få bort med fingrarna eller om du borstar försiktigt med en vanlig klädborste. Det finns även små batteridrivna ”noppare” som skär av nopporna.

Stickat i övriga material

(till exempel polyester och bomull)

Tvätten: Stickade plagg mår bäst av handtvätt med flytande tvättmedel. Undvik att gnugga eller vrida plagget. Väljer du
maskintvätt bör du använda tvättpåse för att inte förstöra fibrernas yta. Ju mer syntetfibrer det är i garnet, desto mindre är risken för att det ska förstöras. Är plagget helt stickat i akryl
kan du tvätta i maskin på 40 grader.
Torkning: Hoppa gärna över centrifugeringen, skippa torktumlaren helt och lägg i stället plagget på en plan handduk, rulla ihop och pressa ut det sista vattnet. Låt sedan torka liggande.
Tips: Vädra stickade plagg regelbundet.

De där leriga skinnskorna

… blir som nya!

Torka av skorna från eventuell smuts, sedan använder du vanlig skokräm som givetvis har rätt nyans (det räcker med ett tunt lager). Låt krämen torka ett par minuter innan du putsar med skoborsten. För den extra glansen efterputsar du med en gammal nylonstrumpa.
Tips: Använd skoblock för att få skorna att hålla formen. Nya sulor och nya snören kan göra underverk. Skinnskor mår bäst av att regelbundet behandlas med skofett och skokräm.

Skinnhandskar

Det går att tvätta handskar i handfatet med ljummet vatten och tvål. Ta på dig handskarna och tvätta försiktigt som om du tvättar händerna. Det finns även speciellt handsktvättmedel. Viktigt är att varsamt krama vattnet ur handskarna och inte vrida dem.
Fläckar: Kan oftast torkas bort med en trasa, eventuellt fuktad med en mild tvållösning. Fettfläckar kan tas bort med pulver från vanlig skolkrita eller potatismjöl. Ge det god tid att absorbera fettet. Dammsug eller borsta sedan bort.
Tips: Lägg aldrig dina handskar över ett element eller
annan värmekälla, det kan torka ut lädret.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta