0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Jakten på det perfekta ljudet

Guides

Vissa nöjer sig med mp3-låtar och plastiga datorhögtalare. Andra kräver lyxiga ljudanläggningar som kostar en årslön. Men behöver man verkligen punga upp med en förmögenhet för att få bra ljud i hemmet? Vi har sökt svaret.

Det perfekta ljudet

För de flesta musikintresserade spelar ljudkvaliteten inte så stor roll, något som mp3-formatets popularitet är ett tydligt tecken på. Men för några betyder ljudets detaljegenskaper allt. Sådana människor kallas för audiofiler, eller ljudnördar i folkmun, och de har alla en sak gemensamt: de är på jakt efter det perfekta ljudet.

– Om jag känner en glädje och lust att fortsätta lyssna aktivt på musiken, då är ljudet perfekt för mig, säger Daniel Hofmann, audiofil och delägare i distributionsfirman Stylus Audio.
Stylus Audio importerar ljudanläggningar och säljer dem vidare till små hi-fi-butiker runt om i landet. Produkterna är av hög kvalitet och vissa är dyra. Extremt dyra.

– Vi har högtalare som kostar uppåt två miljoner, säger Daniel Hofmann. Men det går såklart att få bra ljud hemma utan att skuldsätta sig för resten av livet. Enligt Daniel är priset inte allt. Det är minst lika viktigt att placera högtalare och förstärkare på rätt plats, och att produkterna passar till rummet som de ska stå i.

– Om man till exempel har en liten budget och ett litet rum ska man inte köpa för stora högtalare, det är ett misstag som många gör. Det är svårare att bygga stora högtalare, därför blir de ofta dyrare. Att få bra ljud är väldigt kunskapsdrivet, säger han. Så är man på jakt efter en bra ljudanläggning, men har en begränsad budget, gäller det att försäljaren kan sin sak. Daniel menar att den expertisen inte finns överallt. Särskilt inte på de stora elektronikvaruhusen. Han har själv (”bara för att det är kul”) gått in i flera varuhus och ställt olika ljudrelaterade frågor till säljarna för att testa deras kompetens.

– De kan i regel ingenting! Svaren har varit helt mumbo jumbo. Han tipsar i stället att rådfråga någon av de mindre ljudbutikerna. Det är där eldsjälarna finns. Visst kostar det lite mer än i lågprisvaruhusen, men det är det värt, enligt Daniel.

– Gå dit och berätta vad du är ute efter, förklara hur ditt rum ser ut och vad du vill få ut av ditt musiklyssnande. De kommer hjälpa dig att skapa det bästa ljudet utifrån dina egna förutsättningar.

Daniel har en grundregel som alla bör tänka på innan de slår till: Ju enklare, desto bättre. Om man håller nere antalet funktioner blir produkten såväl billigare som mindre och elegantare. Och ljudet behöver inte låta sämre för det.

Så om man har ett normalstort vardagsrum med normalt möblemang, vad ska man tänka på när man köper ny ljudutrustning?
– De flesta bra högtalare är faktiskt designade att stå på stativ och 70-80 centimeter ut från väggen, så de tar upp ganska mycket rumsyta. Mitt tips är i stället att köpa två små högtalare som är speciellt designade för att stå på en bänk eller ett bord nära bakväggen. Till exempel på en sideboard, på varsin sida om tv:n.

Och förstärkare?
– Det ska vara en integrerad förstärkare. Att den är integrerad betyder att volymkontroll, slutsteg och allting annat finns i den.

Är det någon produkt som man inte bör kompromissa med?
– Det finns flera olika skolor i den där frågan. Förr sa man att högtalarna var det viktigaste. Sen finns det andra som säger att förstärkaren eller signalkällan (till exempel dator eller LP-spelare) är viktigast. Själv tror jag man ska försöka balansera det så att det blir rimligt bra hela vägen. Det är en väldigt skör kedja, är det någon länk som inte funkar är det just det man hör och stör sig på.

Så det hjälper inte om man har en stereo för hundra tusen kronor om man lyssnar på mp3-låtar i låg kvalitet?
– Haha, nej. Det har jag provat flera gånger och det låter som att nån står och spelar på en pappkartong, säger Daniel Hofmann.

Fotnot: Stylus Audio kommer att delta på ljud-, film- och spelmässan Sweetspot den 26–27 oktober på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Där kan du fråga Daniel Hofmann och andra experter om hur just du kan påbörja resan mot det perfekta ljudet. Läs mer på www.sthlm.sweet-spot.se.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta