0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Hur ska man byta däck på bilen?

Guides

Ny säsong, nya däck på vrålåket. Men ska du verkligen behöva köra hela vägen till verkstaden för att byta fyra ynka däck? Nej, här är guiden som gör dig till däckbytarkung.

Dackbyte

Text: Pål Johansson

VI GUIDAR DIG till det perfekta däckbytet.

UNDERLAGET. Det första du måste tänka på är att placera din kära vän på ett plant och hårt underlag, lägga i en växel och dra åt handbromsen. Vill du vara megasäker på att bilen inte ska flytta sig så kan du även använda stoppklossar. Sedan kan däckbytandet börja!

BULTLOSSNING. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byter du dessutom ut det gamla fälgkorset mot en muttermaskin eller hjulmutternyckel med hävarm så kommer bytet gå som en dans. Ha gärna en gummiklubba och en flaska rostlösare till hands om muttrar, fälgar eller däck skulle trilskas. Att köra i åttor i låg hastighet kan också hjälpa, men se då till att bultarna är fastskruvade utan kraft.

HISSA ELLER DISSA. Använd en garagedomkraft. I bilens instruktionsboken hittar du var lyftpunkterna är placerade. När bilen är upphissad är det bara att skruva av bultarna och lyfta på det nya däcket. Kontrollera däckens status och mönsterdjup (minst 1,6 mm för sommar- och 3 mm för vinterdäck) och placera de bästa däcken längst bak.

GE SMÖRJ. Torka rent bultarna och smörj in dem med fett för att spara gängorna och öka livslängden. Dra åt dem korsvis och tänk på att du efter 10-20 mils körning måste efterdra dem. Kolla även lufttrycket i däcken ofta.

SKÖT OM DÄCKEN. Tvätta av däcken och märk dem med placering, till exempel ”höger fram”. Placera dem mörkt, svalt och torrt i väntan på nästa däckbyte om ett halvår.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta