0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Hitta inte din signaturdoft

Guides

När det kommer till parfym kan man aldrig ha för många. I alla fall inte om man får tro doftexperten Linda Landenberg. Hon förespråkar olika parfymer för olika tillfällen, att man på samma sätt som man har en garderob med många olika typer av kläder ska ha en garderob med många olika typer av dofter.

Parfymer är så mycket mer än att bara lukta gott. Det vimlar av olika dofter och att hitta en man trivs i kan vara svårt. Enligt Linda Landenberg, doftexpert, så är det bättre att ha flera olika.

– Många vill ha en signaturdoft och håller sig till en och samma parfym år efter år. För mig är det helt oförståeligt, det är som att alltid ha samma kläder på sig, vare sig du ska på affärsmöte, brunch, bröllop eller nyårsfest. Det har du ju inte. Dessutom har du en personlighet som ändras och utvecklas vartefter åren går. Den doft som passade när du var 20 kanske inte är rätt när du är 30.

Skapa en doftgarderob
Luktsinnet är vårt starkaste sinne och Linda rekommenderar att välja doft efter hur du känner dig eller vad du ska göra. På dejten vill du visa din personlighet och lukta gott för att förhoppningsvis attrahera den andra personen. Det vill du troligtvis inte på en anställningsintervju. Då vill du istället uttrycka kompetens och inge förtroende.

– Med en doftgarderob kan du bejaka och leka med dina behov, tillmötesgå dagskänslan och ringa in dagens uppdrag med din doft. För att hitta rätt i parfymdjungeln gäller det att ha tålamod. Be om doftprover som du kan spraya på pappers-stickor. Vänta några sekunder och lukta sedan genom att hålla stickan en bit från näsan. Välj ut fem olika dofter, lukta på stickorna och kom därefter fram till vilken doft du är ute efter. Känn efter hur doften påverkar dig. Associerar du den med fest kanske det är en parfym du ska ha när du går ut, associerar du den med professionalitet kanske det är en doft du ska ha på jobbet. Det handlar om dig och vilken doft du vill signalera till andra, på samma sätt som med dina kläder.

Hormoner påverkar doften
Om du någon gång lånat parfym av en kompis kanske du märkt att den inte luktar riktigt likadant på dig själv som på honom. Att parfym luktar olika på olika människor beror på våra hormoner. När parfymen hamnar på huden inleds en kemisk process. Parfymen består av en blandning av naturliga och kemiska råvaror och dessa bryts ner olika på olika personer. Vissa ämnen försvinner snabbare och då blir lukten av andra ämnen mer framträdande. Vad vi äter och om vi medicinerar påverkar också hur parfymen doftar, eftersom det utsöndras genom huden och där kommer i kontakt med parfymen. Din hud bryter ned parfymen på sitt sätt, så hur länge en parfym sitter kvar beror på hur just din hud tar hand om den. Men en tumregel är att en eau de toilette försvinner efter två till fyra timmar. Det är alltså en god idé att ta med en flaska att spraya på vartefter om du vill lukta gott hela dagen.

– Applicera parfymen med försiktighet.
Att spruta på tio sprut gör inte att parfymen sitter längre, bara att du doftar väldigt mycket precis när du sprayat på dig den. Undvik att spraya någon annanstans än på huden, kläder kan förstöras av parfym. En parfym kan hålla i princip hur länge som helst – så länge du förvarar den rätt. Parfymer ska helst inte utsättas för ljus och värme. Att ha dem framme i badrummet är alltså en mindre bra idé, förvara dem hellre i en garderob eller ett skåp.

Kultur och klimat
En annan sak som påverkar hur vi upplever en parfym är klimatet. Har du någon gång
köpt en parfym under solresan som sedan känts helt fel när du kommit hem till en kall vintervardag? Det kanske inte bara beror på att du var skön och avslappnad på semestern, faktum är att värme, kyla och torr eller fuktig luft påverkar doften av en parfym. Prova att plocka fram den igen till sommaren och se om du gillar den bättre då.

– Klimatet påverkar absolut vårt val av doft. Olika dofter är också olika populära i olika kulturer. I Sverige gillar många fräscha och naturliga dofter, jag tror det har att göra med vårt ursprung som naturfolk, det är inte länge sedan vi var bönder. Vi tycker om att vara ute i skog och mark, jaga, fiska och åka skidor. Men även samhället och sociala strukturer påverkar. I Sverige har vi kommit långt med jämställdheten och under vissa perioder har androgyna dofter varit populära. Man kan också prata om olika doftkulturer, i många sydligare länder är det till exempel vanligt med rökelse och myrra, där använder man kanske starkare dofter och kryddigare parfymer.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta