0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt
Inspiration

Jeansens historia

Guides

Denim är ett bomullstyg som idag oftast förknippas med det blå tyget som skapar ett par jeans. Tyget är starkare än vanlig bomull, tack vare den speciella diagonala vävmetoden som används för att framställa materialet. Den blå färgen kommer från de indigoblå trådarna som vävts ihop med vita trådar för att ge en speciell färg och en extra kvalitativ känsla. Visste du att den klassiska blåa jeansfärgen togs fram för att den döljer smuts så bra? Kanske är det därför vi tycker så mycket om detta tidlösa plagg - jeans blir bara bättre ju mer man använder dem.

VAD ÄR DENIM?
Denim är ett bomullstyg som idag oftast förknippas med det blå tyget som skapar ett par jeans. Tyget är starkare än vanlig bomull, tack vare den speciella diagonala vävmetoden som används för att framställa materialet. Den blå färgen kommer från de indigoblå trådarna som vävts ihop med vita trådar för att ge en speciell färg och en extra kvalitativ känsla. Namnet ”denim” kommer ursprungligen från franska uttrycket ”serge de Nîmes” som på franska betyder ”siden från Nimes”. Nimes är en fransk stad med många väverier som levererade sidentyger till arbetskläder, bland annat till Levi Strauss guldgrävarbyxor i USA under 1800-talet.

För det var i USA som jeansbyxan och denimtyget fick sitt stora genomslag i samband med den stora guldrushen i Kalifornien. Människor ville bli rika genom att gräva guld, men det var ett hårt och tufft arbete och de hade inga bra arbetskläder som pallade trycket. Fickorna gick sönder nästan direkt på arbetarnas byxor, något som skräddaren Jacob Davies ansåg sig ha en lösning på.

Med enkla kopparbitar gick det fästa fickorna på byxorna och på så vis få dem att hålla längre. Han påbörjade ett samarbete med handelsmannen Levi Strauss där de tillsammans tog patent på byxan som skulle komma att förändra modet för all framtid. Det var även redan på 1800-talet som den ikoniska läderlappen med två starka hästar fästes på baksidan av byxan, för att demonstrera exakt hur starka deras byxor faktiskt var.

JEANSEN BLIR POPULÄRA
I slutet av 1800-talet gick patentet ut för de två uppfinnarna och fler företag började tillverka liknande byxor, om än dessa aldrig höll exakt samma kvalitet som den klassiska Levi-byxan. Jeansen kallades länge för overall eller arbetsbyxa och det var först på mitten av 1900-talet som det blev coolt att ha på sig jeans.

Att bära ett par jeans ansågs vara rebelliskt och det dröjde ända till 80-talet innan byxan blev socialt accepterad hos alla. Det var även då kvinnor kunde bära jeans för första gången, eftersom jeansen tidigare hade designats enbart för män. Idag är jeansbyxan en av vår tids mest klassiska klädesplagg och säljs i otaliga modeller och designer av i princip alla klädföretag på jorden.

OLIKA TYPER AV DENIM
Om du någon gång varit på jakt efter ett par jeans vet du att det finns nästintill oändligt antal jeans att välja mellan. Denimtyget är starkt i alla jeans, men beroende på vad byxan har för funktion varierar tyget i utseende, passform och kvalitet.

Torr denim är ett jeanstyg som inte har tvättats efter färgningen av byxorna. Vanligtvis tvättas alla jeans innan de går till försäljning, för att göra plagget mjukare men även för att det inte ska krympa första gången det tvättas av den nya ägaren. Torr denim har alltså en råare och lite mer sliten känsla än ”vanlig” denim och många som köper denna typ av jeans undviker dessutom att tvätta dem alls för att de inte ska tappa den slitna känslan.

Broken twill är en denimvariant som har ett sicksack-mönster invävt i tyget för att byxorna ska bli ännu lite starkare än vanligt. Om du vill ha en riktigt snygg slitning med tiden ska du välja ett par Ring Spun-jeans. Dessa jeans består av spunnet garn, vilket ger byxorna en något mjukare och även mer hållbar känsla än andra jeans. När dessa byxor slits med hälsa får de dessutom en finare kontrast och ett snyggare utseende för varje dag du använder dem.

Selvage denim är byxan som har fokus på bra sömmar. Om du rör dig mycket och behöver ett par jeans som behöver palla pressen är selvage-tyg att föredra. Dessa byxor har sömmar som inte spricker eller går upp lika lätt som andra jeans, men de vävs genom en metod som är väldigt sällsynt idag och byxor av den här typen är därmed också rätt ovanliga. Denimtyget som blir allt vanligare på marknaden är stretch-tyget. Med lite spandex blandat med den klassiska bomullen blir byxorna skönare, mer flexibla och gör det enklare att röra sig fritt, trots att du bär ett par kvalitativa jeans.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta