0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Det naturliga valet

Guides

Sitt ner, starta bilen och – tystnad. Att köra elbil är en ren och skär njutning, både för din egen skull och för miljön. Det har hänt en hel del sedan hybriden fick sin boom på 90-talet. Här är elbilarna att ha koll på just nu.

Text: Rebecka Banck

”DE SOM KÖR MILJÖBIL känns som bra människor”, sa min kollega en gång till mig när vi satt i min gamla Prius från 2005. Jag växte genast en meter på höjden. Ja, för varför skulle man inte välja miljöbil? Den är just det – bra för miljön, och även om många elbilar är dyrare i inköp blir driftkostnaden oftast lägre i längden eftersom att den inte kräver lika mycket underhåll. Du behöver bara komma ihåg att plugga in i eluttaget över natten.

ELBILEN ÄR INGEN ny uppfinning, den var populär redan i början av förra seklet. Men runt 1920-talet svämmade marknaden fullkomligen över av bensinbilar som tyvärr var mycket snabbare och sprutade ut avgaser för fulla muggar. Nu, nästan hundra år senare, har vi tack och lov blivit klokare och att köra elbil är bland det trendigaste du kan göra. Bensin- och dieselbilar förutspås försvinna helt från marknaden inom åtta år och istället kommer vi att ställa om helt till eldrift. Kanske är det lite väl tidsoptimistiskt att vi ska hinna med det till 2025, men det säger ändå något om var trenden är på väg.

HAR DU BESTÄMT DIG för att satsa på miljöbil? Grattis! Här är de hetaste modellerna du ska titta på.

HETASTE LADDHYBRIDERNA


OM RÄCKVIDDSPROBLEMET fortfarande är något som gör dig osäker, kan laddhybriden vara din grej. Perfekt för både stadskörning och längre bilresor.

1. TOYOTA PRIUS PLUG-IN HYBRID Toyota Prius blev otroligt poppis på 90-talet som världens första serietillverkade hybridbil och kombinerar det bästa av det mesta. Bekväm och stabil körning, snabb acceleration, smidig och lätt att köra i stan och, framför allt, mer miljövänlig. Ett plus är att du kan köpa till coola tillval som Solar Pack, solceller på taket som laddar bilen både när du kör och står stilla. Priusen går för dryga 375 000 kronor.

2. MITSUBISHI OUTLANDER PLUG-IN HYBRID I uppdaterade Mitsubishi Outlander kan du välja att göra alla dina kortare stadssträckor helt eldrivna. Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid har blivit särskilt populär som tjänstebil och kombinerar känslan av miljövänlighet samtidigt som att det är en stor och rymlig bil. Var dock försiktig med bränsleförbrukningen – den här miljöbilen slurpar nämligen en liter bensin per mil.

3. MINI COUNTRYMAN S E PLUG-IN HYBRID Till sommaren lanseras MINI sin första plug-in hybrid någonsin. Countryman S E är både snygg att se på och rymlig inuti, och det är den snålaste bilen från MINI någonsin. Du väljer själv mellan tre körlägen: Max eDrive, där bilen går helt på el och passar kortare sträckor, Auto eDrive som gör att eloch bensinmotorn samarbetar för att få den snålaste körcykeln, och SAVE Battery-läget som gör att du kan låsa räckvidden för el och spara till senare. Samarbete när det är som bäst.

NYTT PÅ ELBILSFRONTEN


1. TESLA MODEL X Alla elbilsfanatikers våta dröm stavas Tesla. Med det utökade nätverket av snabbladdningsstationer kan du ladda var 20:e mil längs med motorvägarna i hela Europa, vilket betyder att du kan köra ända från Luleå till Madrid helt gratis. Model X är Teslas nya suv och visar än en gång att elbilar både kan vara coola och miljövänliga – spana exempelvis in falkvingsdörrarna! Akta dig så du inte bränner dig på prislappen dock, en ny Tesla går för över miljonen.

2. RENAULT ZOE När den ideella föreningen Gröna Bilister rankade bästa elbilarna 2017, hamnade franska Renault Zoe på topp i kategorin ”Juryns val för privatbilisten med normal ekonomi”. Zoe har en imponerande räckvidd och har i tester visat sig vara den mest kostnadseffektiva elbilen per kilometer.

3. BMW:s I3 modell av elbilar har bara några år på nacken, men den växer sig allt mer populär för varje år. Förra året uppdaterades i3 med bättre batteripaket som ger längre räckvidd. BMW berättar själva att batteriet i faktiska förhållanden räcker i 20 mil, och 15 mil på vintervägar. Till hösten ska BMW även släppa i3 i sportbilsvariant med ännu längre räckvidd.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta