0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Denim for dummies

Guides

Moustache, selvage och indigo – det är lätt att gå vilse i jeansdjungeln. Vi reder ut begreppen så att du som denimfantast får ännu bättre koll.

Denimkunskap

Denim
Till en början sydde Levi Strauss sina jeans i brunt. När han efter några år övergick till blått kallade han tyget serge de Nîmes – siden från Nîmes, döpt efter den franska stad vars väveri levererade tyget. Amerikanarna förenklade sedan termen till just denim.  

Stone wash
För att ge jeansen en sliten och välanvänd look tvättas de tillsammans med pimpsten, en sorts porös lavasten. Stenen nöter hela tyget, men det syns framförallt i sömmar och kanter.

Dark stone wash
Jeansen tvättas hastigt med pimpsten för att bevara den mörka färgen men ändå ge en välanvänd look. Effekten blir att en större del av färgen behålls, men med en tydlig slitning på sömmar och kanter.

Moustache
Jeansen sandpappras för hand innan tvätt för att ge dem ett slitet och veckat utseende. Fokus ligger på knäveck och gren.

Selvage
Selvage är de smala, självvävda kanter som avslutar varje tygstycke. Huvudsyftet är att förhindra att tyget fransar upp sig. Kanterna av oftast vita med en färgad tråd i mitten.

Indigo
Ren indigo ger den djupa, blåa nyansen som är så väl förknippad med denim. Förr utvanns den från växter men idag är färgen syntetiserad.

Pre-shrunk
Pre-shrunk är den del i tillverkningsprocessen som gör att jeansen inte krymper mer än tre procent vid maskintvätt. 

Organic Cotton
Organiskt bomull är bomull som odlas utan giftiga kemikalier. Denna typ av bomull växer i levande jord på ekologiska gårdar.

Five Pocket Jeans
Byxor av femficksmodell har två bakfickor och två framfickor, samt en myntficka i den högra framfickan. En klassiker helt enkelt.

Se alla våra jeans här

Sharing is caring

  Dela     Tweeta