0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

Avhyvling - raka dig som proffsen

Guides

Ett nödvändigt ont eller en skön spa-session för sig själv. Rakningen blir precis vad du gör den till. Här guidar Johan Lindell på Nõberu of Sweden oss rätt bland hyvlar, borstar och alunblock.

Text: Pål Johansson

MÅNGA LEVER MED den felaktiga uppfattningen att de har känslig hy. Irritationen och de röda prickar som uppstår efter rakningen tros bero på att man har en hudtyp som inte riktigt klarar av rakningen. Men det är i många fall fel, enligt Johan Lindell, Brand Manager på Nõberu of Sweden.

– Normalt sett har den svenska mannen ganska fet hy. Problemet är att många använder sämre produkter, vilket leder till större irritation. Ta exempelvis skummet som du köper nere på livsmedelsaffären. Det innehåller alltför mycket vatten och för få bra ingredienser vilket torkar ut huden. Flerbladshyvlar sliter extra mycket på huden, på grund av att de är slöare och har just fem rakblad istället för ett, berättar Johan.

JOHAN BORDE VETA vad han pratar om. Han har jobbat med rakrelaterade produkter i över sex år och driver sedan 2015 det manliga skönhetsvarumärket Nõberu of Sweden tillsammans med kollegan Iman Khalaf. Genom att uppgradera sin rakutrustning har man mycket att vinna både känslomässigt och ekonomiskt, menar Johan. Han nämner fyra måsten för en skön och smärtfri rakning.

HYVEL visst kan det kännas häftigt att kunna svinga rakkniven, men det är ett hantverk som kräver lång träning. En säkerhetshyvel är därför ett bra första steg bort från Gillettehyveln. De kostar från 300 kronor och väljer du en tysk variant i det högre prissegmentet så har du en hyvel som kan gå i arv.

RAKBORSTE gärna en med grävlingshår, som absorberar varmt vatten bättre än något annat material. Vill du undvika animaliskt material finns flera syntetiska alternativ att välja mellan.

RAKTVÅL/RAKKRÄM ersätt rakskum med en bra tvål eller kräm som är mycket skonsammare för huden. Om du har känslig hy bör du massera in en pre shave-olja innan löddret appliceras.

AFTER SHAVE BALM parfym och vanlig after shave innehåller alkohol, vilket torkar ut huden. Eftersom du behöver lugna och återfukta huden efter rakningen behöver du istället en balm.

NÄR DU NU har den nödvändiga utrustningen är det bara att börja skapa magi. Här nedan följer en steg-försteg-guide till den perfekta rakningen.

Steg för steg


1. FÖRARBETE Ett bra rakningstillfälle är direkt efter duschen. Ansiktet är rengjort och skäggstråna uppmjukade. Du kan även göra en peeling av ansiktet för att få bort smuts och döda hudceller, för en närmare rakning. Borsta därefter upp ett raktvålsskum och applicera detta på skäggstubben.

2. RAKNING Glöm allt du lärt dig av Gillette. En säkerhetshyvel har inga gummibitar som sträcker huden åt dig, så här måste du sträcka huden själv för att undvika skärsår. Lägg inget tryck på hyveln utan låt dess naturliga tyngd och rundning göra jobbet. Börja att raka kinder och haka medhårs med korta drag. Avsluta med halsen, som kan vara lite trixigare och ta längre tid. Skölj av hyveln i varmt vatten ofta för att undvika ojämn rakning.Stressa inte.

3. EFTERARBETE När du känner dig nöjd med resultatet sköljer du av ansiktet med kallt vatten. Detta för att tvätta bort tvålrester och strån samt stänga porerna. Använd en alunsten för att stoppa eventuella skärsår. Torka av med en handduk och smörj ansiktet med en after shave balm. Eventuell parfym appliceras i nacken.

Sharing is caring

  Dela     Tweeta