0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

5 snabba knep för hur du framstår som en fena på öl

Guides

Ölskolan som gör dig till en bärsfantast

Text: Pål Johansson

LAGER, ALE, IPA, stout och veteöl… godsakerna som strömmar ut från bryggerierna är många och varierande. Du behöver inte vara en hipster för att uppskatta dessa underbara brygder. Här är knepen som får dig att framstå som en hejare på öl.

Det krävs faktiskt inte så mycket för att lära sig se och känna skillnaden mellan de vanligaste ölsorterna. Här är den snabba ölskolan som gör dig en bärsmästare i en ölsvepning.

1. Grunden - Öl bygger på fyra basingredienser som påverkar ölet på olika sätt. Korn, som under den s.k. mältningen blir malt, som ger fyllighet, sötma, färg och maltsmak. Humle för beska, doft och skum, jäst för alkohol och kolsyra samt vatten. Beroende på vilka råvaror man väljer och hur ölet smaksätts får det olika karaktär.

2. En stor stark - Ölkännaren vet att standardbeställningen ”en stor stark” är lika med den underjästa öltypen lager eller pilsner. Den jäses i låga temperaturer (5-12 grader) där jästen sjunker till botten av tanken till skillnad från överjäst öl då den flyter på ytan (och jäses i 16-20 grader). Lagern är lätt och neutral i smaken med liten beska medan pilsnern är mer karaktärsfull och har en tydligare beska. 90% av all bira som krängs i världen är ljus lager och pilsner.

3. IPA & APA - India Pale Ale (IPA) uppstod på 1700-talet när britterna tillsatte extra humle och malt i ölet så att det skulle klara resorna till och från Indien. Beskan och alkoholhalten är högre, färgen guld- eller bronsfärgad och smaken ofta fruktigare. American Pale Ale (APA) är inte lika besk och har något lägre styrka.

4. Stout & porter - Mörkt, smakrikt och mustigt öl som absolut inte är något för veklingar. Kaffe, toffee och kavring är traditionella smaker som kan dyka upp, även om dagens bryggare lattjar med smaksättningar som chili och vanilj. Portern är ofta sötare än stouten.

5. Namedropping - A och O för ölnörden är att kunna droppa lite obskyra och sköna mikrobryggerier och sorter som får den vanlige öldrickaren att framstå som en patetisk nybörjare. Plugga på, provsmaka och börja ”öldroppa”!

Sharing is caring

  Dela     Tweeta