0

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer

  • 1-3 dagar leverans

  • 30 dagars returrätt

  • Fri frakt över 499 kr & Fria returer
  • 1-3 dagars leverans
  • 14 dagars ångerrätt

SALE - up to 70%     SHOP NOW

Inspiration

What makes portland unique

Editorials & Style

Portland, en stad där allt är tillåtet och ingenting är förbjudet. Där alla du passerar på gatan räknas som grannar eller oupptäckta vänner. Lägg därtill att det är en stad med en stark ölkultur, låg medelålder och bra klimat och du börjar helt plötsligt att omvärdera vissa val i livet. Vi mötte Art directorn och filmredigeraren Deyen Smith för att låta honom berätta om sitt Portland och sin syn på Portland style.

Film foto: Jimmy Svensson
Modell: Deyen Smith
Styling: Dios Mio
Hår & Make: Patty Harding
Musik: Erik Segerstedt

PORTLAND KÄNNS… annorlunda. En känsla som går hand i hand med stadens slogan, Keep Portland Weird. Här finns ingen ambition att
haka på omvärldens hets kring nya prylar och trender, vilket man bland annat kan se på snittåldern på folks bilar, som med sina 12 år är den högsta i hela USA. Nej, här handlar det snarare om att trivas och må bra där man är och med de man har omkring sig. Vår modell för dagen, AD:n och filmredigeraren Deyen Smith, förklarar:
– Det är en hyfsat stor stad ändå, men med en påtaglig småstadskänsla. Deyen är född och uppvuxen i Portland och kan staden utan och innan. Han bor i sydöstra delen (”where the real Portlanders live”), som präglas av en påtaglig bohemisk vibe Låga byggnader, långa gator som blandar gamla teatrar med barer, restauranger och ännu fler barer. En väsentlig skillnad gentemot andra amerikanska städer är den totala avsaknaden av kostymer. Och då menar vi total, vi ser inte en enda kostym på hela vistelsen.
– Både Nikes och Adidas huvudkontor ligger i Portland och jag tror det påverkat modet att gå åt det mer bekväma hållet. Inte att alla går runt i mjukisbyxor, men det är ofta en blandning mellan praktiskt och snyggt. Han tillägger dock snabbt att:
– Min flickvän brukar reta mig för att jag kollar mig mer i spegeln än vad hon gör. Ofta byter jag ut olika delar av min outfit tills jag hittar precis rätt kombination. Hon slänger oftast bara på sig vad som helst, men jag gillar att ha en röd tråd från keps till byxa, strumpor, skor och så vidare. Allt behöver inte matcha, men plaggen behöver iallafall jobba med, och inte emot, varandra.

DET MÄRKS, i vissa avseenden känns Deyen verkligen som The American Dream – snygg, välklädd och framgångsrik. Men han är även otroligt sympatisk och hjälper till med lite allt möjligt under produktionens gång. Han poängterar dock att han inte alltid varit lika stilsäker.
– När jag var yngre hade jag en mer preppy-inspirerad look. Jag tror en del av det lever kvar nu när jag rört mig mer åt det sportigt streetiga hållet. Det måste fortfarande se städat och snyggt ut, trots att det är street.

VI SÄTTER OSS i vår make up artists Volvo 240 och beger oss mot nästa location, Alberta Street, även känt som stadens Arts District. Det är minst sagt konst överallt – på väggar, gator, fönster, ja, rubbet. Alla butiker och restauranger är dessutom lokalt ägda. Inga 7 Eleven-kiosker
så långt ögat når och på varje lyktstolpe finns klistermärken med ”Support Your Local Store”.
– Vi från Portland ser verkligen efter varandra. Det är rätt mycket folk som börjat flytta hit, bland annat från Los Angeles där huspriserna är högre. Det har därför uppkommit en viss oro att vår småstadsmentalitet ska försvinna. För det är en kultur vi alla älskar och vill behålla.

ANDRA VIKTIGA SAKER för Portlanders är ölen och maten. Överallt sitter folk och avnjuter god mat och skummande brygder.
– Vi har så många bryggerier att ingen riktigt vet hur många det egentligen finns. Det har blivit lite av en besatthet. Trots detta är alkoholismen fortfarande väldigt låg, folk vet helt enkelt hur man dricker med måtta. Vi har bryggmästare som mer liknar forskare än bryggerianställda,
och eftersom efterfrågan på öl är så pass hög utvecklas såklart även konsten att framställa den.

VI BYTER VÅRA ölglas mot kaffekoppar och hälsar på gårdagens modell, Damian, som när han inte modellar är barista på Prince Coffee
i norra Portland. Ett café som utvecklat konceptet till att även sälja vinylspelare och inredning. Via en halvt dold dörr i bakre delen av rummet snubblar man in i nästa verksamhet – en möbelrestaurerare. Eames-fåtöljerna står stolt uppradade på hyllan. Alla är förstaårsutgåvor, såklart. Vägg i vägg finner vi även en mycket välsorterad bambubutik (ja, bambu). Detta är Portland i ett nötskal, eller som Deyen själv uttrycker det ”You never know what you’ll find around the corner in Portland”.

DET GÄLLER INTE bara för saker runt hörnet förresten, utan även i stadens närhet. För en 30 minuters bilresa utanför staden hittar du The Gorges, ett naturområde med allt du kan önska dig. Här finns olika vandringsleder och så kallade ”swimming holes” där du kan svalka dig i det kristallklara vattnet under ett bedårande vackert vattenfall. Självklart finns även ett urval av bryggeripubar att tillgå om kvällarna. Sätter du dig i bilen och åker ytterligare 15 minuter kommer du upp till bergen. Snötäckta massiv med mängder av pudersnö som bara ligger och väntar på att bli uppåkt. Om inte skidåkning är din grej styr du helt enkelt bilen en timme åt andra där den sköna badstranden väntar.

DET ÄR SVÅRT att inte charmas av det låga tempot och ta-dagensom- den-kommer-inställningen som många förespråkar här. Med bostadspriser på lägre nivåer än i Sveriges största städer börjar man verkligen fundera på om man bor på rätt ställe. Nike och Adidas bidrar dessutom till den höga efterfrågan på kreativ arbetskraft i staden. Dels då företagen själva behöver anställda, men också då Portland är en av de reklambyrå-tätaste städerna i USA, och nästan alla jobbar i någon utsträckning med dessa sportgiganter.

KEEP PORTLAND WIERD var alltså mantrat. Frågan man ställer sig när vi lämnar är snarare om Portland borde vara normalt och resten av
världen weird. Det sägs ju att hipstern föddes här, och visst blir det lite väl mycket rosa hår och stuprörsjeans var man än vänder sig. Men det
är ändå genuint. Här finns inget fake. Här har du skägg och glasögon för att du har synfel och gillar ansiktsbehåring, inte för att det är en cool look. Detta är en värld långt ifrån Pinterest-moodboards och inspirations- quotes. Detta är livet, på riktigt.

PORTLAND, THANK YOU FOR HAVING US!

Sharing is caring

  Dela     Tweeta